Mor på barsel inspirerer kvinder til at investere: Her er 'Aktiemors' bedste tip til at komme i gang

Line Maria Skov har startet en virksomhed, som skal få flere kvinder til at investere.

Line Maira Skov deler råd ud om aktier som 'Aktiemor'.
Line Maira Skov deler råd ud om aktier som 'Aktiemor'.
Foto: Frida Fisker, TV MIDTVEST

Der er mange gode grunde til at investere sine penge i aktier.

Især, hvis man er kvinde, mener 'Aktiemor' alias Line Maria Skov fra Holstebro.

- Kvinder lever længere, så vi skal også have vores penge til at række længere, argumenterer hun.

Men der er stadig færre kvinder end mænd, der giver sig i kast med at investere sine penge i Midt- og Vestjylland. Det viser nye tal, som TV MIDTVEST har fået trukket fra Danmarks Statistik. 

I denne uge sætter TV MIDTVEST fokus på forskellen mellem mænd og kvinders formue. 

'Aktiemor', Line Maria Skov, har et bud på, hvorfor færre kvinder investerer. 

- Der har været den forståelse, at man helst skal være en gråhåret mand i habit med en million kroner for at investere. Men sådan er virkeligheden bare ikke, siger Line Maria Skov. 

Begyndte med podcasts foran barnevognen

Line Maria Skov beskriver sig selv som en helt almindelig vestjysk kvinde fra Holstebro, der fik en idé.

Da hun begyndte sin første barsel, sagde hun samtidig sit daværende job op. 

0:36
Få 'Aktiemor's tre bedste tips til at komme i gang med investering i aktier.
Foto: Frida Fisker, TV MIDTVEST

- Jeg havde nogle moralske og økonomiske skrumpler over, at jeg havde sagt mit arbejde op, men samtidig havde købt hus og sat børn i verden, købt bil og alt muligt voksent. Så jeg besluttede mig for, at jeg gerne ville prøve at investere, fortæller hun. 

Tre tips til investering

Men det var ikke en verden, som Line Maria Skov kendte til på forhånd, og derfor måtte hun i gang med at sætte sig ind i den. 

- Så jeg startede med at trille med barnevogn og lytte til podcasts om investering og skrev en masse ord ned, som jeg ikke forstod. På den måde hoppede jeg bare ud i det.

I dag er hun startet op som selvstændig med Instragram-profilen og hjemmesiden 'Aktiemor', hvor hun holder foredrag om at investere og giver råd til kvinder, som gerne vil i gang. 

Når kvinder investerer deres penge, tager de samtidig magten over sin egen økonomi, mener hun.

- Det giver frihed og magt over sit eget liv at forvalte sine penge aktivt. Og kvinder halter i forhold til økonomi en del efter mænd. Det er både i forhold til investering, pensionsopsparing, og hvad kvinder får i løn. 

- Hvis man ikke er opmærksom på, hvad det betyder, så kan det få store konsekvenser senere, for eksempel hvis man skulle blive skilt en dag, så har det betydning for, om man kan klare sig økonomisk alene. Derfor er det er vigtigt at have magten i eget liv, siger Line Maria Skov. 

Kvinder ofte bedre til at investere

"Mænd er bedre til økonomi end kvinder". 

Den myte spøger stadig, oplever investeringsspecialist hos Jyske Bank, Jesper Tind Thomsen. 

- Jeg tror en del af forklaringen skal findes tilbage i gamle dage, hvor det at holde styr på budgettet var mandens opgave, traditionelt set, siger han. 

- Det er også den myte, vi hører fra kunder, at det er forbeholdt mænd at investere.

Han påpeger dog, at analyser viser, at kvinder i mange tilfælde får bedre afkast af deres investering end mænd. 

Jesper Tind Thomsen (tv), investeringsspecialist i Jyske Bank, oplever, at kunder stadig mener, investering kun er for mænd.
Jesper Tind Thomsen (tv), investeringsspecialist i Jyske Bank, oplever, at kunder stadig mener, investering kun er for mænd.
Foto: Frida Fisker, TV MIDTVEST

- Mænd tror nogle gange, at de er klogere end markedet, og så tager man flere sats i jagten på det høje afkast. Der har kvinder lidt mere fornuft med, når de investerer. På den måde tror jeg, at mænd kan lære meget af kvinder, mens kvinder kan lære at interessere sig mere for det, ligesom mænd gør, siger Jesper Ting Thomsen. 

'Aktiemor', Line Maria Skov fra Holstebro, er enig i, at kvinder skal lære at tænke anderledes. 

- Vi kvinder har et problem med, at vi gerne vil vide alt, for vi tør kaste os ud i noget nyt, men det er bare sådan med aktiemarkedet, at ingen ved alt. Så det er bare noget, vi kvinder er nødt til at komme over.

Hun erkender, at der er en risiko ved at investere sine penge i aktier, men også her er kvinder nødt til at ændre tankegang, mener hun. 

- Man kunne også vende den om og sige, at de penge, man investerer, dem kan jeg undvære i en årrække, og er kursen så nedadgående, så kan jeg vente med at sælge, til de er oppe igen, siger Line Maria Skov.