Møbelfabrik i Vesthimmerland brændt ned: Et stykke dansk historie stod i flammer

En kollega i branchen begræder tabet af vigtige maskiner.

Kåre Christensen står her ved en af de stole, der er produceret på Getama.
Kåre Christensen står her ved en af de stole, der er produceret på Getama.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Den mere end 100 år gamle møbelfabrik Getama, der nu mere eller mindre er brændt ned, er mere end bare en møbelfabrik. Det siger en kollega i møbelbranchen Kåre Christensen. Han er indehaver af Selta i Viborg og har stor kendskab til møbelfabrikken. 

- Det er jo noget historie, der er brændt ned. De har skabt møbler, der har gået videre i generationer, siger han. 

Kåre Christensen bider særligt mærke i, at i en tid hvor mange virksomheder vælger at flytte deres produktion til udlandet, så har Getama stået fast og fortsat med at producere i Danmark. 

Én af bygningerne er totalskadet og en stor del af produktionsdelen er brændt ned. Derfor skal værktøjer og maskiner nu erstattes. 

I følge Kåre Christensen har møbelfabrikken haft helt unikke arbejdsmetoder, og det bliver svært at matche den samme kvalitet i fremtiden.

- Det er ikke sådan lige at finde de maskiner, der laver de helt specielle finesser. Medarbejderne kender de tidligere maskiner som deres egen baglomme, og det har smittet af i produktionen.

Selta-indehaveren er også trist på medarbejdernes vegne. 

- Det er forfærdeligt for de ansatte, der er deroppe. Der er nok 40-45 i et område, hvor der ikke er så mange andre arbejdsplader, så jeg synes faktisk, at det er rigtig synd, at det er sket, siger Kåre Christensen.