Min Morfars Modstandskamp

Nye oplysninger om modstandsmanden Jens Rølle fra Struer bliver til en ny podcastserie. Læs og lyt lige her.

Journalisten Pernille Rølle jagter sandheden om sin morfars død under anden verdenskrig.
Journalisten Pernille Rølle jagter sandheden om sin morfars død under anden verdenskrig.
Foto: Pernille Rølle

Den 4. maj 1945 om aftenen kunne danskerne rive mørklægningsgardinerne ned efter fem års krig mod den tyske værnemagt og endelig trække vejret frit. Den mørke tid var forbi, uden for vejrede Dannebrog og lys blev sat i vinduerne.

Men det efterlod også familier i situationer, hvor de havde mistet pårørende i modstandskampen. I 2019 lavede vi her på TVMIDTVEST en programrække om modstandsmanden Jens Rølle fra Struer, der omkom på flugt til Sverige i 1943.

Nu er der stødt flere detaljer til historien, som bliver lanceret i en ny podcastserie i fire afsnit her på TVMIDTVEST.

I et håndskrevet brev med sirlige skrå bogstaver står der, at den dengang 25-årige Jens Rølle fra Struer blev likvideret, da han i 1943 forsøgte at komme i land i Sverige for at rejse videre til England og komme i kamp på de allieredes side. Men den officielle forklaring fra de svenske myndigheder var, at han druknede, da han forsøgte at svømme i land fra et mindre fragtskib en lun septemberaften i 1943.

- Den her forklaring har min familie aldrig troet på, fortæller barnebarnet Pernille Rølle, der er vokset op med spørgsmålet; druknede morfaren eller blev han skudt?

- Det er på mange måder et spørgsmål, der har brændemærket min familie, og som jeg har arvet. Det sker, når man fra barns ben hører de voksne snakke om det og undre sig. Derfor er det her også en historie, jeg ikke rigtig har kunnet give slip på, og jeg er derfor fortsat efter jeg lavede tv-optagelserne sammen med TVMIDTVEST i 2019, så jeg kan skrive det her kapitel færdig af min families historie.

Skudt eller druknet

At familien ikke har troet på, at Jens Rølle druknede, er der flere grunde til. Først og fremmest var han efter sigende exceptionelt dygtig til at svømme, han var uddannet vragdykker, og så var han sømand. Derudover blev han fundet død på kysten iklædt redningsvest.

- Hvis man har redningsvest på, hvordan drukner man så? Spørger hans søn Kalle Rølle undrende.

10:52
Her kan du se første afsnit af tv-rækken: Min Morfars Modstandskamp. Hans barnebarn har fortsat undersøgelsen af, hvad der skete med morfaren under flugten til Sverige.

Hvad der yderligere har pustet til mystikken var, at de svenske myndigheder ikke ville tillade, at liget blevet gravet op og bragt hjem til Danmark. En ansøgning, der afslutningsvis nåede til den svenske konge, og som gav afslag på, at liget blev gravet op og bragt hjem i en zinkkiste, så det kunne blive begravet i familiegravstedet i Struer.

I den forbindelse er barnebarnet tilfældigt faldet over to sager i Rigsarkivet i København fra begyndelsen af 1940’erne, hvor enkerne til to døde sømænd får tilladelse fra den svenske konge til at hjembringe de jordiske rester.

- Her er forklaringen på, at min morfar ikke måtte komme hjem, at det ville udgøre en sundhedsrisiko at flytte liget, fordi kirkegården stod under vand, og den præmis får jeg afprøvet, da jeg tager til Sverige og kommer helt ind under huden på det lille lokalsamfund i nærheden af, hvor min morfar bliver fundet død i 1943, siger Pernille Rølle.

Finder en nål i en høstak i New Jersey med hjælp fra struer-boere

Hun får også undersøgt til bunds, om det svenske militær har affyret et dødeligt skud og undersøger også, hvem der havde våben, og hvor udbredt de nazistiske strømninger var lige præcis i Sydsverige.

Og så går Pernille Rølle på jagt efter den unge kvinde fra Struer, Engri Stokkendal, der havde opsnappet oplysningen om, at Jens Rølle blev fundet død i Sverige, skudt i hovedet.

- Det her var virkelig som at finde en nål i en høstak, fordi Engri Stokkendal allerede i 1940’erne havde skiftet navn til ”Jensen”, da hun blev gift, og så var hun flyttet til USA. Men jeg fandt frem til, hvor hun var via en masse hjælpsomme familiemedlemmer i Struer, fortæller Pernille Rølle.

Oplysningen om, at Jens Rølle var blevet skudt havde Engri Stokkendal fået på Sømandshjemmet i Nyhavn i København, hvor Jens Rølle opholdt sig på sømandshjemmet, inden han tog med fragtskibet S/S Themis med retning mod Bornholm den 3. september 1943. Kun fem dage tidligere havde det offentlige Danmark afbrudt samarbejdspolitikken med den tyske værnemagt.

Inferno af eksplosioner tæt på sømandshjem

I den forbindelse sank den danske flåde 30 egne krigsskibe ved Holmen i København, der ligger ved siden af det nuværende Operahus, skråt over for havneudløbet til Nyhavn. Her fortæller forfatter til et fem-bindsværk om 2. Verdenskrig, Birger Danielsen, at eksplosionrene kunne høres langt ud vest for København og op ad kysten, tidligt om morgenen den 29.august 1943.

- Det var et inferno. Man vidste jo ikke om det var et engelsk bombardament, eller hvad der skete, men det har været voldsomt at stå midt i, siger Birger Danielsen foran Sømandshjemmet i Nyhavn.

- Her tyder alt på, at min morfar Jens Rølle befandt sig et stenkast fra de her voldsomme eksplosioner, fordi han opholdt sig på Sømandshjemmet inden flugten til Sverige. Han må i den grad have følt jorden brænde under fødderne på sig.

En ligrapport på en anden ung dansker dukker op

Umiddelbart efter bliver der indført tysk krigsret. Det vil sige, at sabotage og modstand mod besættelsesmagten straffes med døden. Det danske politi og retssystem er sat ud af kraft.

Få dage senere sejler Jens Rølle ud af Københavns Havn på skibet S/S Themis. Med ombord er også besætningsmedlemmet, yngstemand Gotfred Emil Henriksen, som også findes død samme dag som Jens Rølle.

- Her finder jeg oplysninger, der kæder de to unge mænd sammen, og så kommer jeg i besiddelse af en ligrapport på Gotfred Emil Henriksen, der oprindeligt var børnehjemsbarn fra Thisted.  

Du kan høre de tre afsnit i podcastserien her:

Afsnit 1: Liget på Kysten

Afsnit 2: Skudt eller druknet?

Afsnit 3: Dødens domino

Du kan også høre hele serien, hvor du plejer at høre podcasts fx Apple Podcasts eller Spotify, hvor afsnit fire: "Endnu en skudt dansker", også vil dukke op.