Menighedsrådsformand med grøn opsang: Det er vores forbandede pligt at passe på Jorden

Biskop Henrik Stubkjær vil gerne have, kirkerne bliver endnu grønnere. Og den ambition deler flere af landsdelens kirker.

2:34
Menighedsrådsformanden i Engesvang mener, at det er kirkens forbandede pligt at passe på jorden. Også menighedsrådet i Favrskov vil gerne stille jord til rådighed til grøn omstilling.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Kirkerne skal også bidrage til, Danmark når sine klimamål, mener Viborg-biskop Henrik Stubkjær. Den holdning er de helt enige i i Engesvang.

- Vorherre har givet os den her jord – og det er vores forbandede pligt at passe på den!

Så klar er beskeden fra Hans Jørgen Hansen. Han er konstitueret menighedsrådsformand i Engesvang Kirke, hvor man lige nu er få dage fra at tage et stort, grønt skridt.

Solceller på taget

Onsdag bliver nemlig en stor dag for den midtjyske kirke. For her bliver solcellerne, der er kommet op på sognehusets tag, endelig klar til brug:

- Så skal vi blive selvforsynende med både strøm og varme (i sognehuset red.). Det glæder vi os til, siger Hans Jørgen Hansen.

Biskop Henrik Stubkjær vil gerne, at det bliver nemmere for kirkerne at gøre sig grønne. For mange steder har man allerede skruet ned for varmen og installeret LED-pærer.

Favrskov ser på solceller

Næste skridt er ifølge biskoppen, at kirken får lov at købe dårlig landbrugsjord, så den kan bygge solcelleanlæg der.

Det skal finansieres ved, at kirken så sælge noget af den bedre landbrugsjord, den lige nu lejer ud.

Kirken ejer i forvejen meget jord – 11.000 hektar cirka. I Favrskov Provsti er man faktisk ved at undersøge, om man kan bygge et solcelleanlæg på noget af landbrugsjorden, man ejer.

- Vi er i gang med at afdække, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre, siger Frank Iversen, der er formand for provstiudvalget i Favrskov.

Ingen jord i Engesvang

I Engesvang ejer man omvendt ikke rigtig noget jord, man kan sætte solceller op på. Så de er i stedet havnet på taget af sognehuset.

Sognehuset blev bygget for ni år siden. Allerede dengang var man enige om, bygningen ikke skulle belaste klimaet. 

Men det har taget nogle år at finde ud af, hvordan man skulle nå frem til at blive klimaneutrale.

I sidste ende blev man enige om solceller på sognehusets tag, fordi det ikke var så nemt at finde en anden og mindre synlig placering. 

Nu venter solcellerne bare på at blive koblet på jordvarmeanlægget.

Når det er sket, går kirken gerne videre i jagten på flere klimavenlige tiltag, fortæller Hans Jørgen Hansen. For han mener, det er på tide, vi mennesker gør grøn gavn.

- Nu har vi jo i årtier - maske i århundrede - været i gang med at ødelægge, hvad vi kunne ødelægge, og det skal vi have lavet om på. Vi skal gøre noget for at passe det, vi har fået betroet. Det er ikke vores. Vi har fået det til låns, siger menighedsrådsformanden.