Mener ikke staten skal drive hospitaler: - Se bare på DSB, Skat og Forsvaret

Anders Kühnau (S), der er formand for både Danske Regioner og Region Midtjylland, tager skarpt afstand fra forslag om at samle ledelsen af sundhedsvæsnet under sundhedsministeren.

Anders Kühnau (S) er formand for både Region Midtjylland og Danske Regioner. (Arkivfoto)
Anders Kühnau (S) er formand for både Region Midtjylland og Danske Regioner. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

- Jeg ser to modeller, som bevarer regionerne i en eller anden form. Om det så hedder det ene eller det andet, er ikke så vigtigt. Men jeg mener klart, at de fem regioner, vi kender, er bedst til at drive sundhedsvæsnet. Også fremadrettet.

Det siger formanden for både Danske Regioner og Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) til TV MIDTVEST som reaktion på dagens længeventede udspil fra  Sundhedsstrukturkommissionen.

Kommissionen er kommet med tre modeller for et fremtidigt sundhedsvæsen, og i to af modellerne foreslår Sundhedsstrukturkommissionen, at regionerne nedlægges, mens den tredje model kan betyde færre regioner end i dag.

I den ene af de to modeller fra kommissionen erstattes regionerne af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner. I den anden nedlægges de helt, og styringen ryger op på centralt niveau. I en tredje model foreslås det, at de nuværende regioner består, men at der sker ændringer i dem, eksempelvis at kommunerne skal løse flere opgaver på sundhedsområdet.

Anders Kühnau (S) tager skarpt afstand fra den anden model, der vil samle styringen af sundhedsvæsnet centralt under sundhedsministeren.

- En minister er ikke nødvendigvis folkevalgt, og alene af den grund mener jeg, at det forslag er direkte udemokratisk og derfor uspiseligt. Jeg kan ikke forestille mig, at man vælger en model, hvor det ikke er folkestyret, der bestemmer, hvem der har ansvaret for vores fælles sundhedsvæsen. Og så tror jeg altså heller ikke rigtig på staten som driftsorganisation. 

- Som regioner har vi gennem adskillige år drevet hospitaler i verdensklasse. Det kan man vist ikke sige om staten. Se bare på statslige organisationer som DSB, Skat og Forsvaret, siger Anders Kühnau (S).

Kommissionens anbefalinger skal danne grundlag for et større udspil til en sundhedsreform fra regeringen. Den forventes at komme til efteråret, når anbefalingerne har været i høring i otte uger.

Det er ingen hemmelighed, at der er uenighed i regeringen, hvor Socialdemokratiet og Venstre har talt for en bevarelse af regionerne, mens Moderaterne har foreslået at nedlægge dem. Kan du garantere, at dit parti vil stå fast på at bevare regionerne?

- Man skal aldrig komme med ultimative garantier i politik og da slet ikke på vegne af andre politikere. Men jeg har tillid til, at Socialdemokratiet vil stå fast på den demokratiske forankring af sundhedsvæsnet under de politiske forhandlinger på Christiansborg.