For mange udebliver fra retssager

Lokal retspræsident forslår eBoks når sager skal forkyndes for tiltalte eller vidner

Elektronisk forkyndelse af retssager er vejen frem, hvis domstolene skal arbejde mere effektivt. Det mener en lokal retspræsident, der bl.a. forslår e-Boks som en mulighed, når tiltalte og vidner skal i retten.

Retspræsident Christian Schou fra Holstebro har siddet i en arbejdsgruppe under Domstolsstyrelsen, der i en rapport dokumenterer de mange udeblivelser fra retssager.

Alene i september og oktober sidste år, måtte 264 retssager udsættes eller flyttes, fordi vidner og tiltalte ikke mødte op. Det koster samfundet tid og penge, og derfor bør der laves om på den måde retssagerne forkyndes for de implicerede på, fortæller MetroXpress

- Fremover bør det være muligt at sende huske SMSer til tiltalte, dømme flere in absentia og endeligt at vi kan forkynde via eBoks, siger retspræsidenten fra Holstebro.

Som reglerne er i dag, skal tiltalte og vidner fysisk have besked om indkaldelse til en retssag. Det kræver med andre ord en lovændring, hvis elektronikken skal bruges.

- Vi kan dog hurtigt komme i gang mede SMSer og bruge flere udeblivelsesdomme, så de tiltalte kan dømmes selv om de ikke møder op i retten. men forkyndelse via eBoks kræver en lovændring, understreger Christian Schou.

Retspræsidenten fra Holstebro regner med, at samfundet kan spare mange penge på den konto. Som det er i dag får såvel anklager, forsvarer samt dommeren penge, når tiltalte ikke møder op og sager må udsættes.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.