Mange tænder når strømmen er billig: Sådan kan du "tjene" penge på at sætte vasken i gang

Der kan være mange penge at spare, hvis du undersøger elprisen, inden du tænder for komfuret eller vaskemaskinen.

Mange er begyndt at lægge deres energiforbrug efter priserne.
Mange er begyndt at lægge deres energiforbrug efter priserne.
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

I med tøjet, vaskemiddel i skuffen og så et par tryk på knapperne. 

For mange er start af vaskemaskinen en hverdagsbegivenhed, men der kan være mange penge at spare, når strømper og undertøj skal have en tur ved 60 grader. 

En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at fire ud af 10 danskere aktivt har ændret deres energiforbrug de sidste seks måneder som følge af de høje energipriser. 

Ændringen kommer blandt andet til udtryk i det tidspunkt, hvor vaskemaskinen og andre energitunge apparater bliver startet.

- Normalt tager den slags adfærdsændringer lang tid at få ind i hverdagen, men danskerne har virkelig reageret hurtigt på den aktuelle situation og de markante prisstigninger, vi har set på det seneste.

- Jeg kan kun opfordre flere til at gøre det samme, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør for energieffektivisering i Energistyrelsen, i pressemeddelelsen.

Energistyrelsen har ikke opgjort tallene på kommunalt niveau, men for Region Midtjylland og Region Nordjylland er det henholdsvis 38 og 30 procent, der i løbet af de sidste seks måneder har lavet bevidste ændringer i deres energiforbrug.

Det ændrede forbrug kommer blandt andet til udtryk i en lavere indstilling af termostaten på radiatoren, mens mange også har flyttet en del af deres strømforbrug til tidspunkter, hvor elprisen er lavest.

Mange penge at spare

I de perioder kan der ifølge Energistyrelsen være mange penge at spare for de forbrugere, der har en variabel elpris. 

I nogle tilfælde er elprisen sågar "gratis" eller negativ, hvis man ser bort fra afgifter og tariffer, der skal betales til staten. Dermed kan man - i teorien - få penge for at tænde for opvaskemaskinen eller lade elbilen op.

Grafen viser prisen per kWh vest for Storebælt 26. maj. Prisen er opgjort i kroner, og den gik kortvarigt i nul.
Grafen viser prisen per kWh vest for Storebælt 26. maj. Prisen er opgjort i kroner, og den gik kortvarigt i nul.
Foto: Nord Pool

Ifølge Energistyrelsen er prisen på strøm oftest lav sent om aftenen, men hvis vinden er god og solen høj kan produktionen fra vindmøller og solceller betyde, at elnettet går i plus. Derfor kan prisen på strøm også være lav midt på dagen.

Det har også den fordel, at man hjælper klimaet. 

- Jo bedre vi kan blive til flytte vores energiforbrug efter den grønne elproduktion og pladsen i ledninger, des bedre udnytter vi den grønne energi, vi har til rådighed. Selvom ens private energiforbrug kan synes som en lille del af det samlede forbrug, så kan det have stor betydning, hvis vi alle bliver mere fleksible i vores energiforbrug, siger Stine Leth Rasmussen i pressemeddelelsen.

Via elbørsen Nordpool er det muligt at få et bud på elprisen i fremtiden. 

Den viser eksempelvis, at elprisen vest for Storebælt (DK1) ventes at ramme 2,165 kroner mandag aften. 

Derudover findes der også forskellige apps som Watts og True Energy, hvor man kan overvåge elprisen time for time, og en del elselskaber viser også prisen i deres egne apps.

Inden længe vil man også kunne følge den aktuelle elpris på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk

Her er der desuden en række tips til at spare på energien. 

3:30
Stigende elpriser har fået mange til at tænke over el-forbruget og jagte de timer på døgnet, hvor strømmen er billigst.