Livredderne hjælper med alt fra bistik til druknesituation

Det er aldrig helt til at forudse, hvor travlt livredderne får. Sidste sommer var der 50.000 indsatser.

Sommerens badesæson er skudt i gang, og fredag åbner landets livreddertårne med kystlivreddere fra TrygFonden klar til at holde godt øje med vandglade strandgæster.

Programchef i TrygFonden René Højer fortæller, at reddernes opgaver spænder vidt fra "det forebyggende til det livreddende".

- Under det forebyggende er det selvfølgelig at gribe fat i badegæsterne nede på stranden, og hvis der opstår en eller anden situation, der kan udvikle sig til noget farligt.

- Det kan være at gribe fat i nogen ude i vandet, der virker som usikre svømmere, hvor man kalder dem lidt tættere på land.

- Det kan også være nogen, der har brug for almindelig førstehjælp, fordi de har skåret sig på en sten eller er blevet stukket af en bi, fortæller han.

Læs også Revlehuller holder livreddere beskæftigerde

René Højer fortæller, at i den akutte ende af opgave-skalaen kan det være, hvis der er nogen, der er ved at drukne ude i vandet. Men det kan eksempelvis også være folk, der får hjertestop på stranden.

Livredderne står klar ved 35 livreddertårne, som er placeret rundt omkring i hele landet og åbner fredag.

Vejret har stor indflydelse på, hvor travlt livredderne har. Da det aldrig er helt til at vide, hvordan det danske sommervejr bliver, er det svært at forudse, hvad redderne kan forvente af den kommende badesæson.

Sidste år var der omkring 50.000 indsatser.

- Det var lidt færre, end vi havde sæsonen før. Men vejret var heller ikke lige så godt som forrige år, fortæller programchefen.

Han fortæller, at langt de fleste indsatser var af forebyggende karakter. Omkring 16 indsatser vurderes til at have involveret personer, der var i livsfare.

De 35 livreddertårne er bemandet hver dag fra klokken 11.00 til 19.00 frem til 16. august.

Sidste år var der 36 tårne. Men TrygFonden har besluttet at lukke et tårn ved Fyns badestrand, der lå ved Storebæltsbroen.

Der sker ifølge René Højer, fordi der gennem de senere år har været færre og færre badegæster ved den strand, og derfor var der ikke længere grundlag for et livreddertårn.

Her i landsdelen er der kystlivreddere på Hvide Sande Sydstrand og Søndervig Strand.

De fem nationale baderåd

Selv om der er livreddere, er det en god idé at tage sine forholdsregler inden strandturen og en tur i havet.

Her kan du genopfriske de fem nationale baderåd:
 1. Lær at svømme
  Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selv om du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
   
 2. Gå aldrig alene i vandet
  Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.
   
 3. Læs vinden og vandet
  Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning.
  Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
   
 4. Lær stranden at kende
  En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet.
  Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
   
 5. Slip ikke børnene af syne
  Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.
  Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.
   
Kilder: Trygfonden og Dansk Svømmeunion.