Limfjordsøsters truet af dødelig parasit: Nu er redningsplan iværksat

En parasit truer bestanden af Limfjordsøsters, og det ærgrer Venø Seafood, der lever af at sælge blandt andet østers. Nu er der iværksat en redningsplan.

2:26
Kristian Borbjerggård fra Venø Seafood elsker østers - men desværre for hans virksomhed er den populære råvare truet af en parasit.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

En parasit med navnet Bonamia Ostreae er lige nu en stor trussel mod den populære Limfjordsøsters. 

Det betyder, at der lige nu er langt færre østers i karrene hos Venø Seafood, der leverer råvarer fra Limfjorden til både private og virksomheder.

- Dele af vores anlæg var jo bygget til østers, men når det ikke er muligt at fylde anlægget op med østers, så må vi jo tænke kreativt. Derfor har vi hummer til at gå i nogle af karrene for tiden, siger Kristian Borbjerggård, direktør og ejer af Venø Seafood.

Parasitten, der første gang blev fundet i Limfjordsøsters i 2014, dræber østers, og nu er den blevet konstateret i alle Limfjordens østers-bassiner. 

Venø-firmaet sælger over halvdelen af de danske Limfjordsøsters, og derfor skaber det bekymring, at bestanden er i tilbagegang. 

- Når man tager over fyrre procent af vores omsætning, er det selvfølgelig et problem, siger Kristian Borbjerggård. 

Redningsplan iværksat

Nu hvor østers-parasitten har spredt sig til alle Limfjordens østers-bassiner, vil eksperter hos Dansk Skaldyrcenter, der hører under DTU Aqua, nu forsøge at redde bestanden. 

Planen er at dyrke usmittede østers på egen hånd, hvilket på sigt kan blive en nødvendighed, så bestanden ikke bliver for lav. Kvoterne for Limfjordøsters er nemlig styrtdykket de seneste år - helt konkret fra 500 tons i 2018/2019 til 55 tons i 2021/2022. 

- Jeg tror ikke, man kan sige, at østers bliver helt udryddet - der vil sikker være nogle hist og her, som ikke er blevet inficeret, men der vil være så få, at de vil være svære at finde, siger Jens Kjerulf Petersen, professor og sektionsleder ved DTU Aqua. 

Det vil dog tage nogle år, før redningsplanen kan få en synlig effekt på bestanden af østers, og derfor vurderer professoren, at fiskeriet i bedste fald blot bliver sat på pause i en periode. En dårlig nyhed for Venø Seafood.

- Men der er jo heller ingen tvivl om, at hvis der ikke er nogen Limfjordsøsters, så skal vi jo heller ikke fiske efter dem, siger Kristian Borbjerggård, ejer af Venø Seafood. 

Heldigvis kan Venø Seafood i stedet for gå på jagt efter den danske Stillehavsøster, som virksomheden sælger mange af.