Ledigheden i Vestjylland er næsten halveret på et år

Ledigheden er faldet i alle vestjyske kommuner det seneste år, og flere kommuner har nu en ledighedsprocent på under to procent.

Jobcentrene i Vestjylland har ikke så travlt i øjeblikket.
Jobcentrene i Vestjylland har ikke så travlt i øjeblikket.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ledigheden er lav i Vestjylland. Det viser en ny undersøgelse foretaget af De Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR).

Fra september 2020 til september 2021 viser tal, at fuldtidsledigheden i Vestjylland er faldet med 42 procent. Og det er overraskende ifølge Klaus Helmin-Poulsen, der er formand for RAR Vestjylland.

- Jeg synes, det er en overraskelse i forhold til den situation, som vi var i med corona. Situationen er nu bedre end før coronakrisen, siger han.

Selv om tallene er gode i de vestjyske kommuner, så kan der altid komme endnu flere ud på arbejdsmarkedet.

- Det er meget glædelige tal, men det kalder også på, at vi skal se at få endnu flere ind på arbejdspladserne. Og noget af det som jeg ser som en mulighed, det er til dels, at virksomheder må sænke deres krav i forhold til det helt perfekte match til en stilling, siger Klaus Helmin-Poulsen.

De fleste kommuner i Vestjylland har en ledighedsprocent på under to.
De fleste kommuner i Vestjylland har en ledighedsprocent på under to.
Foto: RAR Vestjylland

Lav ledighed fortsætter

Det er særligt i Skive, Ringkøbing-Skjern og Holstebro Kommuner, at ledigheden er faldet mest. I de tre vestjyske kommuner er ledigheden nu under to procent, og de flotte tal håber formanden for RAR Vestjylland vil fortsætte.

- Jeg tror, det vil forsætte et stykke tid endnu, men det er svært at spå om. Jeg tror umiddelbart ikke, at det vil gå i en dårlig retning, siger Klaus Helmin-Poulsen.

Formanden er dog opmærksom på, at nogle erhverv ikke kan undgå at blive ramt af højere lejlighed, da vinteren er på vej, og der vil være sæsonarbejde, som giver flere arbejdspladser i sommerperioden.

Antal fuldtidsbeskæftigede i Vestjylland er steget siden 2017 til 2021.
Antal fuldtidsbeskæftigede i Vestjylland er steget siden 2017 til 2021.
Foto: Jonbindsats

Skyldes industrivirksomheder

At ledigheden er lav i lige præcis Vestjylland skyldes ifølge Klaus Helmin-Poulsen, at der er en stor sammensætning af industrivirksomheder i landsdelen.

Derfor kan det også blive en udfordring, hvis nogle af industrivirksomhederne ikke kan få alle materialer hjem på grund af coronakrisen.

- Vi ser nogle udfordringer ved, at nogle virksomheder kan blive nødt til at standse op, fordi de mangler materialer og diverse ting til deres produktioner – men det er ude af vores hænder, siger formanden.

Men som tallene og verdenssituationen ser ud nu, så er der ikke noget, der tyder på, at virksomhederne vil stå overfor den udfordring, understreger Klaus Helmin-Poulsen.