Landbrugets gæld er stadig stor og sårbar

Det danske landbrug skal bruge gode år, så det kan nedbringe den gældspukkel, der blev skabt før krisen.

Svin
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

På trods af flere års højkonjunktur i Danmark og alle vores vigtigste eksportmarkeder har landbruget ikke afdraget på den store gæld, der blev opbygget op til finanskrisen.
    
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der har set på landbrugets gæld fra 2005 til 2017.
    
Statistikken viser, at gælden i landbruget steg fra 217 milliarder kroner i 2005 til 355 milliarder kroner i 2010. I 2017 lød tallet på 341 milliarder kroner.
    
- Den højkonjunktur, som andre har oplevet, har kun sporadisk rørt landbruget siden krisen. Der har været nogle få gode år, men også nogle dårlige - som eksempelvis importforbuddet i Rusland.
    
- Så hver gang, man lige har fået hovedet oven vande, så er der kommet et nyt økonomisk stød til landbruget, der har hindret det i at afdrage på gælden, siger erhvervsøkonomisk chef i Seges, Landbrug og Fødevares videnscenter, Klaus Kaiser.

Jordpriserne steg kraftigt

Landbrugets store gæld blev opbygget op til finanskrisen, hvor jordpriserne steg kraftigt. Det tvang nye landmænd og landmænd, der overtog bedrifter, til at gældsætte sig kraftigt. Efter krisen faldt jordpriserne med over 40 procent, mens gælden stod tilbage.
    
Danmarks Statistik har opgjort gældsprocenten - altså hvor stor gælden er i forhold til værdier, der er i et landbrug. Den er steget til 57,4 procent i 2017 mod 47,1 procent i 2008.
    
Samtidig er omkring 85 procent af landbrugets realkreditgæld og 81 procent af den samlede gæld lånt med variabel rente.
    
De generelt lave renter har da også nedbragt landbrugets renteudgifter fra 11,1 milliarder kroner i 2010 til 7,5 milliarder kroner i 2017.
    
- En af de største risici for landbruget er renteforhøjelser. Ikke bare er gælden høj, den er også variabel. Vi har heldigvis haft meget lave renter længe nu, men på et tidspunkt vil renten stige.
    
- Derfor er det også vigtigt, at der kommer nogle gode år, så gælden kan nedbringes, og følsomheden bliver mindre, siger Klaus Kaiser.
    
Det bliver dog ikke i 2018, at landbruget nedbringer gælden markant. Tørken har været hård ved landbruget, der ses give et milliardunderskud.
    
- Vi så en gældsnedbringelse i 2017, men i 2018 vil det gå den anden vej på grund af tørken, siger Klaus Kaiser.
    
/ritzau/