Lad ensomme harekillinger være i fred

Hvis du møder en lille harekilling på din vej, så er den højst sandsynligt ikke i nød.

Det tidlige forår er på vej, og det betyder, at nogle af forårets tidligere dyreunger er kommet.

Nogle af dem er harekillingerne, og i februar kan man nemt få øje på dem i landskabet, fordi planterne endnu ikke er begyndt at spire. Det betyder, at Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral modtager mange henvendelser fra folk, der tror, de har fundet en enlig harekilling i nød.

Det er dog sjældent tilfældet, for når ungerne kommer til verden har de allerede pels og åbne øjne, og i løbet af få timer efter fødslen begynder de at bevæge sig rundt alene.

- Harekillinger gemmer sig omkring det sted, de blev født, i en radius på ofte over 100 meter. Helt fra begyndelsen er de selvstændige. En enlig harekilling er altså ikke i nød eller forældreløs. Den gemmer sig bare eller er på vej hen til sin mor for at få mælk, forklarer Michael Carlsen, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Rør dem ikke

De små harekillinger mødes kun med deres mor en gang om dagen, efter solnedgang. Det gør de får at få mælk.

Selvom ungerne har det fint, så får Dyrenes Beskyttelse stadig med henvendelser fra danskere, der er bekymrede, fordi de har set en.

Michael Carlsen beskriver, at det er vigtigt, at man ikke rører ved dem eller tager dem op.

- Når folk tager små harekillinger med hjem, så gør de i mange tilfælde en sund og tryg harekilling angst og stresset. Det alene kan i yderste konsekvens slå den ihjel. Det er meget vigtigt, at man lader dem være, hvis de ikke er skadede, udtaler han i pressemeddelelsen.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.