Kort før årets høst: Politi sender opfordring til landmænd og maskinstationer

I løbet af 2022 har politiet modtaget en 32 anmeldelser om tyveri af dyrbart GPS-udstyr.

GPS-udstyret sidder i mange moderne traktorer og hjælper landmanden med at køre lige.
GPS-udstyret sidder i mange moderne traktorer og hjælper landmanden med at køre lige.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Det er ikke kun regnen, der kan spolere årets høst for det midt- og vestjyske landmænd. Manglende GPS-udstyr kan også gå hen og volde store problemer, når kornet skal høstes. 

Derfor advarer Midt- og Vestjyllands Politi nu landsdelens landmænd og maskinstationer om at passe ekstra godt på det dyrbare udstyr.

- I Midt- og Vestjyllands Politi ser vi desværre mange sager vedrørende GPS-tyverier fra landbrugsmaskiner, hvor uønskede gæster i ly af natten går målrettet efter det teknologiske udstyr fra maskinerne, skriver politiet i et opslag på Facebook, der er henvendt til maskinfolket.

Ifølge politiet har man i løbet af årets første seks måneder modtaget 32 sager vedrørende tyveri af GPS-udstyr. Det svarer til mere end ét tyveri i ugen. 

Til sammenligning har man siden 2019 i alt haft 92 tilfælde af GPS-tyveri.

Vigtigt udstyr

Udstyret sørger blandt andet for, at de moderne landbrugsmaskiner kan holde kursen i marken og dermed arbejde mere effektivt. 

Det betyder også, at udstyret er meget værdifuldt for mange landmænd og maskinstationer. Det gælder dog også for tyvene, der i nogle tilfælde er sluppet af sted med GPS-udstyr for mere end 500.000 kroner. 

- Derfor er det forbundet med store omkostninger, når udstyret bliver stjålet, konstaterer politiet.

I opslaget råder poltiet blandt andet maskinstationer og landmænd til at aflåse landbrugsmaskiner og sørge for, at nøglen ikke bliver siddende i tændingen, når arbejdet er endt.

Derudover opfordrer politiet til, at de store maskiner opbevares i aflåste maskinhuse. 

- På den måde kan vi forhåbentligt undgå, at traktorer, finsnittere og mejetærskere bliver gjort ukampdygtige i de kommende måneder op til høsten, lyder det i opslaget.