Kommunalforsker: Krisen i Venstre kan koste borgmesterposter

Venstre er i nogle meningsmålinger helt nede på under halvt så mange stemmer som ved folketingsvalget for to år siden. Nu nærmer kommunalvalget sig, og Venstres krise på Christiansborg påvirker Venstrepolitikere landet over.

2:35
Kommunalvalget nærmer sig, og Venstres krise på Christiansborg påvirker de lokale Venstrepolitikere landet over.

Kenneth Tønning er i gang med forberedelserne til efterårets kommunalvalg. Han har sagt ’ja’ til at være Venstres spidskandidat i Holstebro Kommune, og det er der særligt to årsager til.

- For det første er jeg blevet opfordret meget kraftigt til det, og så tror jeg, at jeg kan gøre en forskel, siger Kenneth Tønning.

Hans håber på, at han ved årsskiftet kan indtage borgmesterkontoret. Men det kan vise sig at blive mere end almindeligt svært.

Ved det seneste folketingsvalg fik Venstre 23,4 procent af stemmerne. Nu står partiet i nogle målinger til at være hele nede på omkring 11 procent. Og historisk set rammer dårlige nationale meningsmålinger også kommunerne, forklarer Roger Buch.

- De ved, at de er i modvind. Samtlige målinger fra marts tyder på, at Venstre vil tabe otte borgmesterposter fordelt på hele landet. Og det er altså meget i forhold til, at man sidste gang havde et dårligt valg med kun 37 borgmesterposter, siger Roger Buch.

Og selvom det ærgrer borgmesterkandidaten i Holstebro, så er det ikke noget, der slår ham ud af kurs.

- Det er da noget, vi har snakket om, men det får os ikke til at ændre noget. Vi fortsætter valgkampen som planlagt. De personsager, der har udløst det, vi ser i Venstre lige nu, er ikke noget, der sker på lokalpolitisk niveau.

Kenneth Tønning er klar til valgkamp på trods af udfordringerne i Venstre.
Kenneth Tønning er klar til valgkamp på trods af udfordringerne i Venstre.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Gør ondt på midt- og vestjyske borgmestre

De seneste måneder har været turbulente for det gamle bondeparti. Siden årsskiftet har partiet mistet tre folketingsmedlemmer. Heriblandt Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg.

Hans Østergaard og Hans Ejner Bertelsen, som begge er Venstre-borgmestre, har da også være påvirkede af den landspolitiske modvind.

- Det er da ikke rart at se på, at resultaterne udarter sig på den måde, som de gør lige nu, siger Hans Østergaard, der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det har gjort enormt ondt, og jeg synes, det har været helt unødvendigt, siger Hans Ejner Bertelsen, borgmester i Morsø Kommune.

Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), tror på, at tillid og fællesskab i kommunerne er vejen frem, hvis de dårlige meningsmålinger skal bekæmpes.
Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), tror på, at tillid og fællesskab i kommunerne er vejen frem, hvis de dårlige meningsmålinger skal bekæmpes.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

De to borgmestre har dog deres værn mod dårlige nationale meningsmålinger.

- Det handler om at være troværdig i den kommune, man arbejder i. At skabe den tillid omkring en og skabe en fællesskabsfølelse, siger Hans Ejner Bertelsen.

- Vi har haft en rigtig god periode i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der har været ro på, og jeg tror, det kan være med til at gøre, at vi kommer fornuftigt i mål, siger Hans Østergaard.

Ikke for sent at få et godt valg

Selvom det kan se sort ud, så er det da heller ikke umuligt for kommunerne at træde ud af skyggerne fra Christiansborg, lyder det fra Roger Buch.

- Hvis der ikke sker noget i de landsdækkende meningsmålinger, så har Venstre et stykke hen ad vejen tabt valgkampen allerede på forhånd. Men vi har 98 kommunalvalg, der skal udkæmpes i hver kommune, og der hvor Venstre giver den en ekstra skalle, eller hvor Socialdemokratiet ikke udnytter muligheden, kan Venstre stadig nå at få et godt valg, siger Roger Buch.

Et af de valgene bliver i Holstebro Kommune med Kenneth Tønning på stemmesedlen.

- Vi kører på med krum hals og kommer med løsningerne og det, vi ellers har planlagt, og så sætter vi vores lid til, at vælgerne også belønner os for det til november, siger borgmesterkandidaten.

Der er kommunalvalg den 16. november.