Kommission peger på to modeller for at nedlægge regioner

Den længe ventede sundhedsstrukturkommission anviser veje til at nedlægge regionerne, som Løkke har ønsket.

Sundhedsstrukturkommissionens formand, direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker, præsenterer tirsdag kommissionens anbefalinger
Sundhedsstrukturkommissionens formand, direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker, præsenterer tirsdag kommissionens anbefalinger
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sundhedsstrukturkommissionen er klar med tre modeller for organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen, og i to ud af tre modeller nedlægges regionerne.

I den ene af de to erstattes de af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner. I den anden nedlægges de helt, og styringen ryger op på centralt niveau.

I en tredje model foreslås det, at de nuværende regioner består, men at der sker ændringer i dem, eksempelvis at kommunerne skal løse flere opgaver på sundhedsområdet.

De nye anbefalinger fra kommissionen præsenteres på Holbæk Sygehus tirsdag. Jesper Fisker, direktør for Kræftens Bekæmpelse, er formand for kommissionen, som blev nedsat i marts 2023.

Ifølge ham kan anbefalingerne føre til et styrket sundhedsvæsen.

- Hvis man følger væsentlige dele af det, vi anbefaler her, vil man få et væsentligt bedre sundhedsvæsen fremover. Vi har muligheden for at løfte det danske sundhedsvæsen ind i en ganske fin fremtid, siger han på tirsdagens pressemøde.

Kommissionens anbefalinger skal danne grundlag for et større udspil til en sundhedsreform fra regeringen. Den forventes at komme senere på året.

Sundhedsstrukturkommissionen kommer også med en række andre forslag. Blandt andet anbefales det, at der skabes et øget udbud af praktiserende læger og klinikker, og at sundhedsydelser skal være mere tilgængelige.

Desuden bør der laves en national sundhedsplan, som skal sætte en "strategisk retning" for, hvordan ressourcefordelingen i sundhedsvæsnet skal være.

Det foreslås desuden, at psykiatrien integreres organisatorisk i det samlede sygehusvæsen.

Der har været intern uenighed i SVM-regeringen om regionernes fremtid.

Moderaterne har udtrykt ønske om at nedlægge regionerne, mens S og V har talt for at bevare dem.

I Sundhedsstrukturkommissionen har siddet ni medlemmer, der alle har en faglighed på sundhedsområdet.