Klamt fiskevand i lakse-mekka: Martin ringede efter politiet

Skjern Å bliver forurenet med okker, når landmænd renser dræn, hvis ikke vandet bliver pumpet op igen.

2:43
Ulækkert fiskevand mødte i denne uge Martin Skelmose. Det er nemlig et problem for Skjern Å-systemet, at landmænd for foretaget ulovlige drænspulinger, som sender okker ud i åen.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Skjern. Bynavnet betyder ren eller klar. Og byen har endda fået sit navn efter åens klare vand.

Men måske skal byen til at skifte navn.

Vandet er i hvert fald ikke altid så rent, som det har været. Det mener Søren Larsen, der i mere end 40 år har kæmpet for at redde laksen i Skjern Å, der efterhånden har udviklet et dansk laksemekka. 

- Åen er blevet mere og mere brun og okkerfarvet, siger fiskeplejeformanden for Skjern Å Sammenslutning, Søren Larsen.

Problemet med okker i vandet er størst, når landmændene får renset dræn. 

Lystfisker så ildrødt vand

For når man dræner de okkerholdige markområder langs åen, skal drænene renses. Og så kan der blive spulet store mængder okker ud i åen. 

Det giver tykt og rød-brunligt vand, som skader dyr og planter i vandet. Sådan en oplevelse fik lystfisker Martin Skelmose torsdag.

- Vandet var ildrødt af okker. Så tænkte jeg, at der må gøres noget her, fortæller lystfiskeren.

Martin Skelmose er ansat hos Dansk Center for Vildlaks. 

Som lystfisker har han flere gange oplevet, at vandet er blevet tykt og rødligt, fordi enkelte landmænd spuler okker fra deres dræn direkte ud i Danmarks mest vandrige å.

Torsdag ringede han 112 og fandt til sidst ud af, han skulle have fat i kommunen, fordi det er dem, der som myndighed skal sørge for vandkvaliteten i åerne.

Og hos de midt- og vestjyske kommuner er man da også opmærksomme på problemet. For rammer dyre- og planteliv, og dermed også fiskenes levebetingelser, hvis der kommer okker ud i åen. 

- Det er et kæmpe problem, siger vandløbsbiolog Kim Iversen fra Herning Kommune.

Har forsøgt med oplysningskampagner

I Herning Kommune har man kørt kampagner de seneste tre år. 

Her har man gjort maskinstationer, landmænd og andre i branchen opmærksomme på, at man altså ikke må spule okker ud i åen. 

Så hvis landmænd får renset deres dræn, skal okkervandet pumpes op på marken igen. Ellers er det ulovligt.

Alligevel finder man sager som den, Martin Skelmose fandt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Og det er ikke i orden, mener lystfiskeren.

- Det er superærgerligt, og jeg synes ikke, man kan være det bekendt. Jeg bliver ked af det, siger Martin Skelmose.

Martin Skelmoses oplevelse er ikke enkeltstående. Han har flere gange oplevet tykt, grumset vand. Det samme har Søren Larsen fra Skjern Å Sammenslutningen.

Bøder er nødvendige

Og for en måned siden fik en landmand en bøde på 20.000 kroner for at have spulet okker ud i den lakseholdige å.

Men der skal gerne blive ved med at være dyr, planter og fisk i åen. Det er Herning Kommune og Skjern Å Sammenslutningen helt enige i.

Her ser vandet rent og blankt ud, og der er en masse planteliv: - Det er perfekt, siger Søren Larsen fra Skjern Å Sammenslutningen.
Her ser vandet rent og blankt ud, og der er en masse planteliv: - Det er perfekt, siger Søren Larsen fra Skjern Å Sammenslutningen.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Så hvis ikke oplysning er nok, er de med på, at der må tages skrappere midler i brug over for de landmænd, som ikke overholder reglerne.

- Man må i gang med bødeblokken. For det er en klart ulovlig praksis, siger Søren Larsen.

Vandløbsbiolog Kim Iversen fra Herning Kommune er enig.

- Der skal også være en konsekvens. Og som kommune er det vores opgave som vandsløbsmyndighed at sørge for, at loven bliver overholdt, siger han.

Søren Larsen (tv.) og Kim Iversen kæmper for, dyr og planter i Skjern Å har det godt. Men det er en udfordring, at der er okker i vandet. Og noget af problemet skyldes, landmænd vasker okker ud, når der bliver renset dræn, hvis ikke det gøres korrekt.
Søren Larsen (tv.) og Kim Iversen kæmper for, dyr og planter i Skjern Å har det godt. Men det er en udfordring, at der er okker i vandet. Og noget af problemet skyldes, landmænd vasker okker ud, når der bliver renset dræn, hvis ikke det gøres korrekt.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Lystfisker Martin Skelmose håber bare, problemet bliver løst. Han har i hvert fald tænkt sig at blive ved at gøre myndighederne opmærksomme på problemet, når han ser det.

Men det er ikke altid så nemt at finde frem til de landmænd, som sender okker ud i vandet. For efter nogle timer, bliver vandet klart igen. Skaden på vandløbet er dog sket.

- Når man bruger og låner så stor en del af naturen, skal man også behandle den ordentligt, siger lystfiskeren fra Skjern, siger lystfiskeren.