Kirker kan nedlægge veto mod vindmøller: Nu vil minister ændre reglerne

I mange år har kirken nydt godt af deres ret til indsigelse mod nye vindmølle- og solcelleprojekter. Den ret kan nu være fortid, og det er problematisk, mener biskop.

2:28
Kirkeministeren vil begrænse folkekirkens ret til at nedlægge veto mod vind- og solcelleprojekter i det åbne land
Foto: Mads Claus Ramussen/Ritzau Scanpix og Kirkeministeriet.

I 2018 stod en vindmøllepark klar i Flynder ved Lemvig, knap to kilometer fra Flynder Kirke. 

Men vindmøllernes placering gik ud over udsynet til kirken, og derfor rejste stiftet sag mod projektet. 

Og det er helt efter reglerne, for kirken har ifølge Planloven ret til at gøre indsigelse mod opførelse af vindmøller- og solceller. 

En regel, som Kirkeministern nu vil se nærmere på. 

Indsigelsesret indskrænkes

Mens borgere og virksomheder har almindelig høringsret, kan kirkens stift ifølge planloven,  af hensyn til kultur- og landskabsbevarelse, nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis projekterne forstyrrer udsynet til eller fra kirken.  

I Viborg Stift betød det, at de i 2018 kunne gøre indsigelse mod en vindmøllepark.

Men nu har kirkeminister Louise Schack Elholm (V) sendt et brev til landets ti stifter, hvor det fremgår, at den ret nu bliver indskrænket. 

- Vi har lavet en aftale om, at lave en afgrænsning af indsigelsesretten, så kirken har stadig muligheden for at klage over vindmøller, der er op til to kilometer væk fra kirken, men det er ikke ubegrænset, fortæller kirkeministeren. 

Vil ikke misbruge sin magt

Men så er spørgsmålet, om det overhovedet er nødvendigt, for i Flynder blev vindmølleparken sat op alligevel. 

Selvom Viborg Stift tog sagen op, var menighedsrådet nemlig enige om at lade sagen ligge. 

- Vi var enige om, at vi ville ikke udnytte vores vetoret urimeligt. Vi skal være kirke for hele folket i sognet, og derfor skal man ikke misbruge en vetoret, siger menighedsrådsformand i Flynder Kirke, Jens Bjerg Olesen. 

Problemet var nemlig udelukkende udsigten til kirken, når man kom kørende ad Ringkøbingvej. 

- Men man skal jo ikke have fokus på hverken kirke eller vindmøller, når man kommer kørende på en vej, man skal have fokus på trafikken. 

Ikke i kontakt med virkeligheden

Mens Jens Bjerg Olesen tager den forslåede ændring med ophøjet ro, så er stemningen en anden i Ribe Stift, hvor stramningen af de nuværende regler vækker vrede hos blandt andre Elof Westergaard.

Til Jyllands-Posten udtaler han.

- Det her er en lovgivning, som synes at være skabt i København. Det er ikke mennesker, der er vant til at være ude i det åbne land, der har formet den lovgivning.

Ikke overraskende er der steder, de hilser ministerens initiativ velkomment.

Blandt andet hos de projektudviklere der arbejder med lovgivningen til dagligt.

- Jeg selv og mine kolleger har prøvet, at man bliver skudt til hjørne og får forsinket projekter, fordi der ligger der her klager igennem den her vetoret. Så jeg synes bestemt, det er godt, man nu får løsnet op om det, fortæller Gunnar Lisby Kjær, projektudvikler, Lisby Windpower.