Kinesisk militær besøgte midt- og vestjyske kaserner: - Det er chokerende

Kinakritiker Thomas Rohden er rystet over, at Forsvarskommandoen inviterer kinesiske militærfolk på kasernebesøg.

Stifter af Dansk Kina-Kritisk Selskab Thomas Rohden mener, det er forkert at invitere kinesiske forsvarsattacher på kasernebesøg.
Stifter af Dansk Kina-Kritisk Selskab Thomas Rohden mener, det er forkert at invitere kinesiske forsvarsattacher på kasernebesøg.
Foto/Grafik: Rigmor Sams, TV MIDTVEST / privat

Et besøg af to kinesiske forsvarsattachéer hos Jydske Dragonregiment i Holstebro og Flyvestation Karup får nu kras kritik fra Thomas Rohden, der er stifter af Dansk Kina-Kritisk Selskab.

- Det er chokerende, at man inviterer kinesiske forsvarsattachéer på besøg, så de kan lade sig inspirere til, hvordan de vil strikke de kinesiske forsvar sammen, siger han.

Foreningen har med egne ord til formål at ”bekæmpe Folkerepublikken Kinas stigende, negative indflydelse i Danmark.”

Kritikken kommer efter TV MIDTVEST har beskrevet, hvordan Forsvarskommandoen har inviteret til to kinesiske forsvarsattachéer på besøg hos Jydske Dragonregiment i Holstebro og Flyvestation Karup.

- Det er skandaløst

Attachéerne, der er specialiserede diplomater med militær rang, har blandt andet fået en gennemgang af en Leopard 2-kampvogn samt besøgt flere centrale kontorer på Flyvestation Karup, der er landets største militærbase.

- Vi står i en situation, hvor der er en reel risiko for, at Kina vil invadere Taiwan. I den sammenhæng er det skandaløst, at vi bidrager med militærviden, siger Thomas Rohden, der også er næstformand i Region Hovedstaden for Det Radikale Venstre.

De kinesiske repræsentanter kom helt tæt på en Leopard 2-kampvogn, da turen gik til Jydske Dragonregiment i Holstebro.
De kinesiske repræsentanter kom helt tæt på en Leopard 2-kampvogn, da turen gik til Jydske Dragonregiment i Holstebro.
Foto: Ole Navntoft/Jydske Dragonregiment

Forsvarskommandoen oplyser til TV MIDTVEST, at kineserne og de øvrige deltagere udelukkende har fået en gennemgang af ikke-klassificerede oplysninger, men har ikke yderligere kommentarer.

- Man kan godt lære ting af noget, der ikke er klassificeret. Der er ingen grund til, at Danmark skal hjælpe kineserne med at opbygge deres forsvar.

PET advarer om kinesisk spionage

TV MIDTVEST ville gerne have spurgt de to kinesiske repræsentanter til besøget, men på trods af flere henvendelser er den kinesiske ambassade i Danmark, hvor de har kontor, ikke vendt tilbage.

Invitationen til den kinesiske ambassade blev sendt af Forsvarskommandoen kort tid efter, Politiets Efterretningstjenestes (PET) vurdering af spionagetruslen mod Danmark placerede Kina i samme kategori som Rusland, der ikke var inviteret til besøget.

- Det skriger til himlen. Man giver kineserne mulighed for at indsamle viden om Forsvaret, og så sender man samtidig et signal med besøget, siger Thomas Rohden.

Rasmus Brun Pedersen, der er lektor med fokus på sikkerhedspolitik ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, har tidligere forklaret, at besøget skal ses som en diplomatisk øvelse.

- Det kan godt være, at Kina bliver betragtet som en strategisk modstander, men derfor kan man godt have åbne relationer og kommunikation. Det er vigtigt, sagde han til TV MIDTVEST.

Det mener Thomas Rohden gør sig gældende for andre lande end Kina:

- Det er udemækret, at man har en diplomatisk dialog, der også vedrører forsvarsområdet, men vi er ikke i en situation, hvor vi skal have et veludviklet diplomatisk forsvarssamarbejde med Kina og udveksle informationer med hinanden. Det ser jeg abosult ingen grund til.

Messerschmidt kræver svar fra ministeren

Hos Morten Messerschmidt (DF) vækker besøget også opsigt. Han mener, at man fra dansk side bør håndtere Kina på samme måde, som man ville Rusland.

Det siger han til TV 2.

- Det er stærkt foruroligende i en tid, hvor vi ved, at Rusland og Kina arbejder nært sammen, også i militære sammenhænge og at de udveksler informationer, at man ikke fuldstændig lukker kinesiske officielle besøgende ude fra vores militære installationer, siger han til TV 2.

Selvom de kinesiske forsvarsattachéer ifølge Forsvarskommandoen kun har fået vist "ikke-klassificerede" oplysninger, så er det alligevel problematisk, at vi giver dem et indblik i, hvordan danske militærbaser er bygget op.

Når vi taler med eksperter, så siger de, at det er helt normalt. Men bør man ændre på det?

- Ja, der er ikke noget, der hedder ”normalt”, fordi verden er ikke længere, som den var. Vi befinder os i forfasen til en ny – forhåbentlig kun kold – krig. I hvert fald en situation, hvor konturerne bliver trukket op, som de var under den kolde krig, siger han.

Morten Messerschmidt er desuden medlem af den såkaldte Interparlamentarisk Alliance om Kina, IPAC, der er en sammenslutning af kinakritiske politikere fra en række vestlige lande.
Morten Messerschmidt er desuden medlem af den såkaldte Interparlamentarisk Alliance om Kina, IPAC, der er en sammenslutning af kinakritiske politikere fra en række vestlige lande.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Derfor har han også meget svært ved at forstille sig, at man ville invitere russiske forsvarsattachéer på samme måde. Der var ingen russiske deltagere på turen i september, skriver TV 2. 

- Danmark er nødt til at forstå den alvor, vi befinder os i. Derfor synes jeg selvfølgelig, at man skal gøre alvor af ordene, når man i andre sammenhænge sidestiller Kina og Rusland i sikkerhedspolitisk øjemed, siger han og afslutter:

- Vi kommer helt bestemt til at tage det her op med forsvarsministeren. Jeg finder det fuldstændig afgørende, at Danmark både i ord og handling sidestiller Rusland og Kina.

TV MIDTVEST har bedt Udenrigsministeriet redegøre for de overvejelser, der har været i forbindelse med besøget.

Ministeriet henviser til Forsvarsministeriet, der ikke er vendt tilbage inden artiklens udgivelse.