Kæmpe forløsning for Jeanette: Mistede retten til fleksjob - men nu er den tilbage

I ti måneder måtte Jeanette Nielsen undvære 10.000 kroner om måneden fra sin fleksjobordning. Kommunen mente, hun var for aktiv på Instagram.

Jeanette Nielsen er lettet over, at hun nu er tilbage på fleksjobordningen.
Jeanette Nielsen er lettet over, at hun nu er tilbage på fleksjobordningen.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

For otte måneder siden mistede 48-årige Jeanette Nielsen retten til fleksjob. Nu er afgørelsen blevet omgjort. 

- Jeg er superglad, men også vred, siger en tydeligt rørt Jeanette Nielsen. 

Ringkøbing-Skjern Kommunen fratog hende de månedlige 10.000 kroner, som hun fik udbetalt via sin fleksjobordning, fordi hun var for aktiv på sin Instagram-profil.  

Her delte hun rengøringstips og husmorråd til sine godt 20.000 følgere. En Instagram-profil, der skulle danne grundlag for et liv som selvstændig. 

Ringkøbing-Skjern Kommune vurderede dog, at Jeanette brugte så meget tid på Instagram-arbejdet, at hun arbejdede mere end de 18,5 timer om ugen, som man maksimalt må arbejde, når man er bevilget fleksjob.

- Men jeg ved, at jeg ikke har brugt mere end to timer ugentligt, understreger Jeanette Nielsen. 

Det fik hende til at sende en klage til Ankestyrelsen. En klage hun nu har fået medhold i. 

Længere strid 

Striden mellem Jeanette Nielsen og Ringkøbing-Skjern Kommune bunder i den private virksomhed, hun oprettede i efteråret 2022 med det formål at undersøge muligheden for at drive virksomhed gennem sin Instagram, hvor hun har flere end 20.000 følgere.

De mange følgere kom til under corona, hvor Jeanette Nielsen, der siden 2016 har været i fleksjob på grund af problemer med ryg, skulder og fod, delte ud af rengøringsråd.

Siden corona er flere videoer og opslag kommet til, og en rengøringsguide af en airfryer resulterede blandt andet i næsten 500.000 visninger.

Kommunen gennemtrawlede hendes aktivitet og konkluderede, at hun brugte for mange timer på sin Instagram. 

- Efter vi har fulgt med i din virksomhed, er det vores opfattelse, at du bruger mere end to timer per uge, og vi finder det ikke sandsynligt, at de opgaver, du udfører i virksomheden, kan udføres med et gennemsnitlig timetal på under 3,5 timer i ugen, konkluderer kommunen, der blandt andet henviser til lov om aktiv beskæftigelsesindsats, lød det dengang.

Har betalt stor pris

Kommunens afgørelse betød, Jeanette Nielsen skulle leve af 15 timers løn, da hendes fleksjobstilskud ophørte 1. marts i år.

Noget der har haft store omkostninger for Jeanette Nielsen. For at kompensere for de manglende 10.000 kroner måtte hun arbejde mere, end hun kunne holde til. 

- Det har kostet på alt. Mit ægteskab, mit familieliv. Jeg var tæt på at blive skilt. Jeg er blevet mere syg, selvom min læge har sagt stop. 

Jeanette Nielsen deler ud af rengøringsråd på sin Instagram-profil, men der er også plads til at dele private historier og konkurrencer.
Jeanette Nielsen deler ud af rengøringsråd på sin Instagram-profil, men der er også plads til at dele private historier og konkurrencer.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

- Vi kan jo tage fejl

Kim Ulv Christensen, der er fagchef for Beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune, havde ikke mange kommentarer til sagen, da TV MIDTVEST fangede ham på telefonen torsdag aften.

- Vi kan tage fejl nogle gange, siger han. 

Det har jo haft nogle store konsekvenser for Jeanette Nielsen – hvad tænker du om det?

- Det vil jeg ikke kommentere på nu. Nu vil jeg se sagens afgørelse, og så vil jeg forholde mig til det.

Kan du forstå, at den pågældende borger godt kunne tænke sig at høre kommunens syn på sagen?

- Det kan jeg godt forstå, at en borger gerne vil vide. Jeg vil læse mig ned i afgørelsen nu.

Jeanette Nielsen vil nu forsøge at se fremad. 

- Nu håber jeg på, at jeg kan sætte mig ned med kommunen og lave en aftale, men jeg stoler ikke længere på dem, afslutter hun.