Hver anden dansker opdagede ikke reformationsfejring

Det seneste års markering af 500-året for Reformationen har kun ændret lidt ved danskernes viden, viser måling. Alligevel er formanden for jubilæets præsidium tilfreds med resultatet

Der er blevet holdt i hundredvis af foredrag, koncerter og gudstjenester rundtom i landet det seneste år for at markere og oplyse om 500-året for Reformationen. Selv Dronningen og statsministeren har blandet sig i debatten om Reformationens betydning for Danmark. Alligevel er det gået hen over hovedet på godt halvdelen af den voksne befolkning, at der overhovedet har været et reformationsjubilæum.

Det viser en rundspørge til et repræsentativt udsnit af befolkningen, som A&B Analyse har foretaget for præsidiet for reformationsjubilæet. Her svarer 48 procent, at de har bemærket, at jubilæet er blevet markeret. Alligevel mener Jens Oddershede, formand for præsidiet, at det generelt set er et fint resultat. Det skriver Kristeligt Dagblad.

quoteMan må bare erkende, at folkeoplysning kræver et langt og sejt træk.

Michael Böss, lektor emeritus ved Aarhus Universitet

- Selvfølgelig havde jeg håbet på, at tallet var højere, for jeg synes, at Reformationen har været omtalt vidt og bredt. Men overordnet set er jeg tilfreds, siger han.

Jens Oddershede hæfter sig især ved, at de 48 procent er en væsentlig forbedring i forhold til før selve jubilæet. Her fik præsidiet foretaget en lignende kendskabsanalyse, og dengang vidste blot 14 procent af befolkningen, at der var et reformationsjubilæum på vej.

Med festgudstjeneste og mange andre aktiviteter fejrede Viborg Stift 500-årsdagen for Reformationen.

Målsætningen fra præsidiets side med reformationsjubilæet har været at øge befolkningens viden om Martin Luther og Reformationen. Og derfor kunne man også have forventet, at mere end halvdelen af befolkningen havde hørt om jubilæet, mener Michael Böss, lektor emeritus ved Aarhus Universitet. 

- Men man må bare erkende, at folkeoplysning kræver et langt og sejt træk. For det kræver, at folk ønsker at lade sig oplyse, hvad ikke alle gør, og at alle medier bidrager til det, hvad de ikke gjorde. Derfor var det en god, men nok også for ambitiøs målsætning at have for jubilæet, siger han og tilføjer, at jubilæet også bør måles på, hvor mange der faktisk har bakket op om de mange arrangementer rundtom i landet.

500 året for Martin Luthers reformation blev i dag markeret i Frederiks nær Karup. Det skete ved, at menighedsrådet og skolen tog første spadestik til en Luther Park i byen. Og det hele udspringer af en gammel anekdote.