Heftig EU-debat i Krydsfelt

Afgiver Danmark for meget suverænitet, hvis et flertal stemmer ja ved folkeafstemningen den 3. december? Politikerne var mildt sagt ikke enige i Krydsfelt-studiet.

Bølgerne i studiet går højt, når TV MIDTVESTs politiske magasin Krydsfelt tirsdag aften har folkeafstemningen om det danske retsforbehold på dagsordenen.

Deltagerne i debatten er Socialdemokraternes næstformand Mogens Jensen, Venstres medlem af Europaparlamentet Ulla Tørnæs, Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet Anders Vistisen og Aage Staun fra Folkebevægelsen mod EU; og studievært Klaus Knudsen Pedersen må kæmpe hårdt for styre det diskussionslystne panel.

Debatten går blandt andet på, hvor meget suverænitet Danmark må afgive, hvis et flertal stemmer ja den 3. december. 

- Hvis du skal have en fri og selvstændig nation, skal man have fuld kontrol over vores eget retssystem, vores dommere og politi. Derfor er jeg total modstander af at overgive mere suverænitet til EU, lyder det fra Aage Staun.

Og Anders Vistisen argumenterer også kraftigt for et nej.

Der har vi altså større tillid til den danske befolkning end de meget pro europæiske partier, der sidder i det danske Folketing

- Det afgørende for mig og Dansk Folkeparti er, at hvis synes, at befolkningen skal spørges hver eneste gang, når vi skal afgive magt til EU væk fra Folketinget - ikke at vi bare spørger dem nu, og så gælder det i al fremtid, så kan folk vælge til og fra. Der har vi altså større tillid til den danske befolkning end de meget pro europæiske partier, der sidder i det danske Folketing.

Ja-sigerne deler ikke frygten.

- For mig er det fuldstændig afgørende, at vi med et ja den 3. december sikrer, at dansk politi fortsat kan være en del af det fælleseurpæiske politisamarbejde og derigennem på bedste måde kan være med til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.

Mogens Jensen peger, at dansk politi 72.000 gange om året bruge Europols database, og at det er vigtigt, at dansk politi ikke kommer til at "stå på sidelinjen".

Debatten sendes på TV MIDTVEST Mokka klokken 22.35.

 

Se et uddrag af debatten her

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.