Han skrev talerne for John F. Kennedy: Historien om Ted Sorensen med rødder fra Mors

De fleste kender nok John F. Kennedy. Præsident i USA indtil attentatet i 1963. Lidt færre kender nok hans taleskriver Ted Sorensen - kendt som en magiker til ordsammensætning. Og så stammede han fra Limfjordsøen Mors.

John F. Kennedy og Ted Sorensen på Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus i Washington.
John F. Kennedy og Ted Sorensen på Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus i Washington.
Foto: Ritzau Scanpix

- Ich bin ein Berliner. 

Fire ord, der har skrevet sig ind i verdenshistorien. Fire ord, der blev sagt af den mytiske amerikanske præsident John F. Kennedy. 

Men også fire ord, der blev skrevet af en mand med rødder fra Limfjordsøen Mors. 

Navnet er Ted Sorensen. Født og opvokset i Nerbraska i USA, men med oldeforældre, der tilbage i midten af 1800-tallet levede på Mors. 

Ted Sorensen var i 11 år John F. Kennedys taleskriver og nærmeste rådgiver, indtil attentatet på præsidenten den 22. november 1963. 

Ganske vist var det Kennedy, der udadtil leverede berømte citater som 'ich bin ein Berliner' eller ask nok what your country can do for you, ask what you can do for your country.' 

Men bag linjerne gemmer sig en mand, der blandt mange anses som den bedste taleskriver i amerikansk politisk historie - Ted Sorensen med oldeforældrene Søren og Mette Maria fra Mors. 

- Det var en af mine opgaver, udover at rådgive ham om hans politiske programmer, så var det min opgave at hjælpe ham med hans taler, så jeg er stolt af dem alle.

- Men det var hans taler, ikke mine. 

Sådan lød det fra Ted Sorensen selv, syv år før hans død i 2010. 

I 11 år arbejde Ted Sorensen og John F. Kennedy tæt sammen.
I 11 år arbejde Ted Sorensen og John F. Kennedy tæt sammen.
Foto: Foto: Fra bogen "Kennedy - Historien om USA's største politiske dynasti

Kirkegård vil mindes taleskriveren 

På Ejerslev Kirkegård på Nordmors har menighedsrådet besluttet, at de ikke vil lade det gå usagt hen, at mand af Ted Sorensens kapacitet nedstammer fra selvsamme område.

Ti nedlagte gravpladser er nu ved at blive ombygget til et stilleområde, hvor besøgende kan træde ind og mindes Ted Sorensen og samtidig blive klogere på, hvem han var. 

Det sker blot få meter fra den kirke, hvor hans oldeforældre blev viet den 18. august 1860, tyve år før familien rejste over Atlanten til Amerika. 

- Det er jo lidt interessant, at en stor mand som Ted Sorensen, der sad med i Det Hvide Hus, stammer fra Mors, siger Poul Roesen, der er graver på Ejerslev Kirkegård.

Engang i 2023 vil et lille område med veltilrettelagte sten og en lille bænk derfor være indrettet på kirkegården. I den ene side vil der stå en mindetavle, hvor Ted Sorensen bedrifter vil være opridset. På den anden side kan man nyde udsigten udover kirkegården. 

Et mindested med en bænk og en lille tavle med informationer og John F. Kennedy's gamle taleskriver.
Et mindested med en bænk og en lille tavle med informationer og John F. Kennedy's gamle taleskriver.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Hvem var familien fra Nordmors? 

Ægteparret Søren og Mette Maria boede forskellige steder på Nordmors. Den 18. august 1860 blev de viet i den kirke i Ejerslev, der i dag forsøger at holde mindet om Ted Sorensens eftermæle i live.

Familien levede af landbrug, men noget tyder på, at de ikke tjente de fornødne penge. I hvert fald besluttede de at forlade det barske Mors i 1880 for at prøve lykken af i Amerika. Turen gik til staten Nebraska. 

- Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor de er taget afsted, men noget tyder på, at Søren ikke havde held med sit foretagende som landmand. Han drømte om en bedre fremtid for sin familie, siger Anders Have, museumsdirektør på Museum Mors i Nykøbing. 

Ted Sorensens oldeforældre Søren og Mette Maria udvandrede fra Mors i 1880.
Ted Sorensens oldeforældre Søren og Mette Maria udvandrede fra Mors i 1880.
Foto: Arkivfoto, TV MIDTVEST

Familie slår rødder i Nebraska, og i 1928 bliver en person med nogle helt unikke talenter født. Ted Sorensen kommer til verden. 

Selvom Ted Sorensen levede hele sit liv i USA, var det ikke en mand, der havde glemt, hvordan rødderne i stamtræet i tidens løb havde udformet sig. 

Det beviste han i 2003, da han besøgte Mors og den kirke i Ejerslev, hvor hans oldeforældre 143 år forinden var blevet viet i. 

- Jeg har hørt om Mors og ønsket at komme hertil i mange år. Det er næsten svært at tro på, at jeg nu er her og kan se øen, som min oldefar forlod for så mange år siden, lød det dengang fra Sorensen.  

Det siges, at når John F. Kennedy holdt taler, sad Ted Sorensen allerede og skrev på den næste tale.
Det siges, at når John F. Kennedy holdt taler, sad Ted Sorensen allerede og skrev på den næste tale.
Foto: Ritzau Scanpix

En taleskriver af format

De færreste personer i Danmark har læst og hørt så mange af John F. Kennedy's taler som Anders Agner - forfatter til flere bøger om Kennedy-familien og chefredaktør på netmediet kongressen.com.

Taler, som John F. Kennedy leverede, men som morsingboernes oldebarn havde skrevet. 

 - Der er ingen tvivl om, at når Kennedy bliver ved at sige, at Ted Sorensen skal skrive hans taler, så er det, fordi han godt ved, at han ikke kan få nogen, der er bedre, siger Anders Agner.

- Ted Sorensen var helt eminent til at skrive taler. Det er, som om han har brugt hele sin ungdom på at forberede sig på at blive taleskriver. 

Anders Agner interviewede selv Ted Sorensen i 2010, kort tid før han døde af at slagtilfælde. I den forbindelse fortæller Anders Agner, at han tydeligt kunne mærke, hvordan en morsingbo var gemt dybe inde i taleskriveren - selvom han levede hele sit liv i USA. 

- Han var sikker på, at hele den måde, hans personlighed var præget af en stor beskedenhed, kunne spores hele vejen tilbage til, at hans bedsteforældre var fra Mors. 

Anders Agner interviewede den berømte taleskriver, kort før Ted Sorensen døde i 2010.
Anders Agner interviewede den berømte taleskriver, kort før Ted Sorensen døde i 2010.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

To skud, der ændrede alt

Ted Sorensen var John F. Kennedy's nærmeste rådgiver i 11 år, hvor de udviklede et tæt venskab sammen. Derfor ramte det også som et chok for Sorensen, da to dræbende skud tog livet af Kennedy den 22. november 1963.

- Da Kennedy døde, er der også en af Ted Sorensen, der dør. Det er meget hårdt for ham. I virkeligheden er det jo noget, der gør ondt i Sorensens sjæl, indtil den dag han selv drager sit sidste suk, fortæller Anders Agner. 

Men selvom både Sorensen og Kennedy hører fortiden til, vil de berømte taler stå til evig tid. Det håber de på Ejerslev Kirkegård også, at taleskriverens eftermæle vil. 

Det er ikke alle og enhver, der kan lave de bedrifter, Ted Sorensen lavede. Og det er en god historie, afslutter graver Poul Rosen fra Ejerslev Kirkegård. 

Efter John F. Kennedys død i 1963 arbejdede Ted Sorensen for Kennedys bror, Robert Kennedy, der også blev skuddræbt i 1968. Derefter arbejdede han som advokat i 40 år.