Hærvejsmotorvej kører mod afgørelsens time, men ikke uden modstand

Flere store virksomhed har længe ønsket sig en ny motorvej gennem Jylland, men en lille gruppe af borgere kæmper fortsat mod motorvejens tilblivelse.

I løbet af i år skal det vise sig, om der er flertal i folketinget for en principbeslutning om en ny motorvej op gennem Jylland. 

Hærvejsmotorvejen er navnet på motorvejen, som skal gå fra Hobro i nord til Haderslev i syd. Vejen skal være et alternativ til E45, og der er fortsat flere forskellige linjeføringer på tegnebrættet.

Vejen har længe været på ønskelisten for virksomheder som Grundfos, Danfoss og Arla, men for en gruppe borgere, der kalder sig Hærvejsgruppen, er der ikke meget positivt at sige om den nye motorvej.

- Vi kalder den Hærværksmotorvejen, og det synes vi egentlig godt, vi kan stå inde for, siger Ellen Odgaard fra Ry, der er medlem af Hærvejsgruppen.

Hun har i flere år kæmpet imod anlæggelsen af en ny motorvej ned gennem Jylland. Hun mener, motorveje ødelægger natur og landskab, og så synes hun, der er rigeligt af dem i forvejen.

- Vi har jo en trafik, der siger spar to. Og der har man jo så hidtil forsøgt at løse ved at lave flere veje, men det betyder jo bare, at der kommer endnu mere trafik, siger motorvejsmodstanderen.

Kæmper til det sidste

Tirsdag fik Ellen Odgaard og Hærvejsgruppen en sidste mulighed for at påvirke politikernes beslutning, da gruppen deltog i et onlinemøde med folketingets transportudvalg. Her ville Venstres transportordfører gerne lytte til motorvejsmodstanderne, selvom han selv er glødende tilhænger.

- Det forhindrer ikke, at jeg lytter til dem, for det kunne jo godt være, de havde et par guldkorn, som vi skal tage hensyn til. Det, de bare ikke får lov til, er at standse projektet, siger Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre.

Mødet mellem Hærvejsgruppen og Folketingets Transportudvalg foregik online og varede 15 minutter. Her kunne motorvejsmodstanderne komme med argumenter mod anlæggelsen, som politikerne kunne stille spørgsmål til.
Mødet mellem Hærvejsgruppen og Folketingets Transportudvalg foregik online og varede 15 minutter. Her kunne motorvejsmodstanderne komme med argumenter mod anlæggelsen, som politikerne kunne stille spørgsmål til.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Ellen Odgaard er da også klar over, at det er en næsten umulig kamp at få sat en stopper for motorvejsplanerne. Det afholder hende dog ikke fra at kæmpe videre.

- Det er jo lidt Davids kamp mod Goliath. Det indrømmer vi blankt, men det er jo også sådan, at dem, der bliver ved længe nok. der sker der jo noget, siger hun.

Der skal i år forhandles om de næste 10 års investeringer i veje og infrastruktur.