Gode råd: Sådan skal du gøre, hvis du kører et dyr ned

Hold afstand til dyret og ring til Dyrenes Vagtcentral, lyder et af rådene fra en ekspert.

Arkivfoto. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Det er højst sandsynligt på de fleste bilisters liste over mareridt i trafikken at ramme et større, vildt dyr.

Læs også Anna deler ubehagelig oplevelse: - Hvem fanden kører fra to skadede dyr?

Men uheldet kan som bekendt være ude, og så er spørgsmålet så, hvad du egentlig skal stille op, hvis du pludselig befinder dig i en situation, hvor du skal håndtere et såret dyr i vejkanten.

Det giver biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse sine gode råd til her:

- Når først skaden er sket, er det en rigtig god idé at ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812. Hvis dyret ligger i vejkanten og er i live, skal man holde god afstand til dyret. Det kan stresse dyret rigtigt meget, hvis mennesker kommer for tæt på.

- Og selvom dyret er voldsomt skadet, ved det godt, at mennesker er farlige. Så nogle gange kan de lave nogle helt utrolige ting trods skaderne og dermed være farlige for mennesker.

Hos Dyrenes Vagtcentral får du hjælp til, hvordan du skal forholde dig. Hvis dyret stadig ligger på stedet, er det én type hjælp, der skal frem og hjælpe med aflivningen. Strejfer dyret såret rundt, skal en schweisshundefører sendes ud og lede efter dyret, forklarer Michael Carlsen.

Gør ikke noget selv

Selvom det kan være hjerteknusende at se et dyr lide i rabatten, anbefaler Michael Carlsen på det kraftigste, at man ikke tager affære på egen hånd.

- Man skal ikke begynde at gøre noget selv. Det er store dyr, og de kan være svære at aflive. Man skal være jæger og have et våben, der kan klare det. Og selv der kan man have en udfordring.

- Så det er ikke noget, man bør gøre selv. Det vil jeg ikke anbefale, siger Michael Carlsen. 

Hvad gør jeg, hvis jeg kører et dyr ned?

Ring 1812
Ring til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812, hvis du påkører et dyr. Find ud af hvor du er: Vejnavn, vejnummer eller vejkantspæl er gode pejlemærker at gå efter. Dyrenes Vagtcentral tilkalder herefter en autoriseret schweisshundefører, som er ekspert i at finde sårede dyr.

 

Lad et såret dyr ligge
Gå aldrig hen til et såret dyr. Hvis dyret har kræfter til at rejse sig, vil det gøre det af sig selv. Større, sårede dyr kan være farlige. Det er heller ikke en god idé at følge efter såret dyr eller forsøge at opspore det igen. Det kan ødelægge sporet for schweisshunden, som sendes ud for at lede efter dyret.

 

Hvad gør jeg, hvis uheldet er sket på en motorvej?
Af sikkerhedsmæssige årsager skal Vejdirektoratet indover, hvis uheldet er sket på en motorvej. Du kan dog stadig ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812, så vil de give den nødvendige hjælp.

 

Hvad gør jeg, hvis dyret er dødt?
Er dyret dødt, eller finder man et dødt dyr, er det ikke en opgave for Dyrenes Vagtcentral. Man kan hjælpe ved at trække det døde dyr ud i rabatten.

 

Kilder: Naturstyrelsen & Dyrenes Beskyttelse