Glæden var kortvarig for Ida og Karl: Projekt skulle stoppe oversvømmelser - nu er det sat på pause

Først var der indgået en aftale for et projekt, der skulle sikre mod oversvømmelser i Holstebro. Nu stikker Danmarks Naturfredningsforening en kæp hjulet på det med en klage.

3:05
DN klager over plan for afhjælpning af oversvømmelser i Holstebro by.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Ida og Karl Krejberg bor i et kolonihavehus tæt på Storå i Holstebro. Her er de egentlig glade for at bo - bare ikke når Moder Jord viser sig fra sin værste side, hvad angår nedbør og oversvømmelser. 

Når regnbygerne er værst, opstår der oversvømmelse i åen, hvilket betyder at store vandmasser siver ind i Ida og Karl Krejbergs hus. 

Derfor vakte det glæde, da Holstebro Kommune i juli præsenterede et projekt, hvor en ny sluse og dæmninger kunne opstemme vandet øst for byen, så man kunne komme oversvømmelserne til livs. 

Dette projekt har Danmark Naturfredningsforening fået udskudt, fordi det ifølge dem vil få negative konsekvenser for den omkringliggende natur. 

De har indsendt en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet over kommunens VVM-tilladelse til dæmningsprojektet. 

Klagens grundlæggende anke er, at projektet vil påvirke naturen i ådalen med "en konstant og markant trussel imod biologisk høj kvalitet i Storådalen opstrøms motorvejen."

- Det irriterer mig helt vildt. Det er for dårligt sådan noget, siger Karl Krejberg.

Han suppleres af konen, Ida Krejberg.

- Det er med fingeren nedad. Vi havde måske forventet, at der ville blive protesteret imod projektet, men samtidig håbet, at det ikke ville ske, siger hun.   

Negative konsekvenser for naturen

Fra Danmarks Naturfredningsforenings side mener man, at det nye projekt vil få for store negative konsekvenser for naturen i området. 

Villy Pedersen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holstebro, pointerer blandt andet, at en række planter vil dø ved opførslen af en ny dæmning. 

- Derfor har vi foreslået Holstebro Kommune, at vi skal holde vandet tilbage i Herning og Ikast-Brande Kommuner. Det er naturligt, at man holder vandet tilbage, hvor det kommer fra, siger Villy Pedersen. 

Med de klimaudfordringer, vi har, skal man så ikke være lidt mere large i forhold til sine principper, så Holstebro Kommune kan få sikret deres by? 

Helt sikkert. Det ville vi gerne, hvis vi syntes, det var den bedste løsning, men det synes vi ikke, og kommunen er ikke lydhøre overfor os, siger Villy Pedersen.

Kortet her viser Holstebro Kommunes plan for naturpleje og klimatilpasning i projektet 'Slut med vandkaos'.
Kortet her viser Holstebro Kommunes plan for naturpleje og klimatilpasning i projektet 'Slut med vandkaos'.
Foto: Holstebro Kommune

Utilfreds borgmester

Klagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet kan ende i en sagsbehandlingstid på et år, da Naturfredningsforeningen anmoder Miljøklagenævnet om at give klagen opsættende virkning. 

Derfor vil projektet blive sat på pause i denne periode, medmindre Miljøministeren bestemmer andet.  

Holstebro Kommune lægger ikke skjul på, at der er en påvirkning i ådalen i forbindelse med det nye projekt. Derfor vil man fra kommunens side kompensere med 40 hektar ny natur. Et løsningsforslag, som Danmarks Naturfredningsforening afviser. 

Alt i alt en situation, der ærgrer borgemester i Holstebro Kommune H.C. Østerby.

- Det er i udgangspunktet forståeligt, at Danmarks Naturfredningsforening fokuserer på naturinteresserne. Men det er uforståeligt, at de slet ikke skeler til alle de andre værdier, der skal beskyttes. Vi har gjort os umage med at gå i dialog, men må konstatere, at vi har talt for døve ører, siger H.C. Østerby i en pressemeddelelse. 

Håber på løsning

I kolonihavehuset hos Ida og Karl Krejberg kan de nu blot væbne sig med tålmodighed, imens klagesagen behandles. 

Særligt for Karl Krejberg er optimismen lige nu lagt på hylden, når det gælder realiseringen af projektet. 

- Jeg tvivler på, at der kommer en løsning på det her, siger han. 

Inden Karl nærmest har færdiggjort sin sætning suppleres han dog af konen Ida med de mere opløftende ord.

- Vi er optimister, og der skal komme en løsning. 

Holstebros borgmester H.C. Østerby vil nu have Miljøministeren til at gribe ind over for klagen fra Danmarks Naturfredningsforening, som han kalder helt hen i vejret.