Glad eksryger om rygestopkurser: Godt det nu bliver bredt ud

Et rygestop-projekt ved regionshospitalerne i Herning og Holstebro har været så stor en succes, at det nu skal bredes ud til hele landet.

Et rygestop-projekt ved regionshospitalerne i Herning og Holstebro har været så stor en succes, at det nu skal bredes ud til hele landet.

Tidligere storryger, Egon Mølgaard fra Holstebro var med i pilotprojektet - og kan nu på andet år kalde sig røgfri

- Det er det bedste jeg har gjort for mig selv nogensinde.

quoteDet har hjulpet mig, og jeg ved også, at det har hjulpet mange andre, så jeg synes, det er så fantastisk, at det bliver på landsbasis nu

Egon Mølgaard, tidligere ryger, Holstebro

Tidligere røg Egon Mølgaard fyrre cigaretter dagligt. Men som forsøgskanin i samarbejdsprojekt mellem Hospitalsenheden Vest og seks vestjyske kommuner lykkedes det ham altså at skære røgen helt væk.  

- Det har hjulpet mig, og jeg ved også, at det har hjulpet mange andre, så jeg synes, det er så fantastisk, at det bliver på landsbasis nu, siger han. 

Otte gange så mange med

De fem regioner er nemlig blevet enige om en indsats, hvor alle hospitaler i hele landet skal spørge patienterne ud om rygning og dernæst tilbyde dem en henvisning til kommunale afvænningstilbud.

- Det er gået rigtig godt, og vi kan se, at dem, der har valgt at tage imod tilbuddet, der er halvdelen røgfrie efter et halvt år. Så vi kan se, at det har en effekt og er en succes, siger Ulla Astman, der er formand for sundhedsudvalget hos Danske Regioner.

 
 
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Pilotprojektet begyndte i 2014 som et samarbejde mellem seks vestjyske kommuner og regionshospitalerne Herning og Holstebro.

I 2016 havde projektet over 1100 rygere igennem forløbet. Det er otte gange så mange som inden pilotprojektet i 2014.

Motion og sparede penge

For Egon Mølgaard har rygestoppet givet flere gevinster. For eksempel har han tabt sig ti kilo, fordi han for første gang i sit 60-årige liv er begyndt at motionere.

- Det havde jeg ikke gjort for fem år siden, siger han. 

Men for Egon Mølgaard er gevinsten ikke kun et bedre helbred. Pengepungen er også godt tilfreds 

- Det kostede mig 27.000 kroner om året efter skat at ryge. Så det er sådan en Gran Canaria-tur med all inklusive hver tredje eller fjerde måned, der er råd til nu. Det er vildt. 

Hospitalernes indsats begynder lige efter nytår

Det er helt slut med at ryge på Herning Produktionsskole. Ikke engang hvis man forlader skolen, må man ryge.

 

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.