Fyrværkeren giver råd: Sådan beholder du alle fingrene til nytår

Nytårsaften er lig med fyrværkeri. Sikkerheden skal være i top, hvis man ønsker en aften uden uheld.

Fyrværkeri er en flot ting, men det kan også være farligt (arkivbillede).
Fyrværkeri er en flot ting, men det kan også være farligt (arkivbillede).
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Efter mad, champagne og kransekage kommer fyrværkeri. Sådan ser menuen ud i mange hjem, når der fejres nytår.

For nogle ender aftenen dog med blå blink og fuld fart mod den nærmeste skadestue efter et uheld med fyrværkeri. Men sådan behøver det ikke at gå, hvis man følger nogle få retningslinjer.

De retningslinjer kommer fra Gunnar B. Knudsen, der er fyrværksmester hos Højen & Magic Fyrværkeri i Holstebro og som leverer fyrværkerishows til blandt andet Tivoli og Legoland.

- Man skal altid følge de sikkerhedsforanstaltninger, som står skrevet på al det fyrværkeri, der sælges i Danmark. Man skal holde sikkerhedsafstand og huske sikkerhedsbriller, og så er der ikke noget lovkrav om det, men det kan være en rigtig god idé at have høreværn på, hvis man er den, der stikker ild til fyrværkeriet, forklarer han om den grundlæggende sikkerhed, hvorefter han kommer med et af de absolut vigtigste råd:

- Vær ædru. Stort indtag af alkohol er nok den største sikkerhedsrisiko, der findes, når vi snakker fyrværkeri til nytår.

Nytårstøjet hører for manges vedkommende til i den finere ende. For Gunnar B. Knudsen selv har han bomuldsjakke og bomuldsbukser på, når han fyrer fyrværkeri af.

Det er ikke nødvendigvis det outfit, som mange andre har på, når de fejrer nytår. Han anbefaler dog, at hvis man står i nærheden af fyrværkeri, at man ikke har letantændeligt tøj på som eksempelvis en plastikdunjakke.

Jernrør eller champagneflaske

Tøjvalg og sikkerhedsudstyr er ikke det eneste, man skal være opmærksom på, hvis man vil nyde fyrværkeri på nattehimlen.

Et batteri er simpelt at sætte op, så det ikke vælter, ligesom der ikke skal verdens højeste intelligensniveau til at få knaldperler til at sige bang på en sikker måde. Til gengæld sker der ofte ulykker, når det handler om affyring af raketter.

- Det er klart, at hvis man har en stærk blæst eller storm, skal man tænke sig om i forhold til at sende raketter op. For de opfører sig lidt anderledes i stærk vind. Det gør batterier ikke så meget. De er ikke så påvirkelige som raketter, der flyver op mod vinden. Man kan blive snydt helt vildt, siger fyrværkeren.

Han kommer her med løsningen på, hvordan man sikkert laver en affyringsrampe til raketter:

- Brug et solidt jernrør, som man kan slå ned i jorden. Hvis man ikke har det, kan man tage en champagneflaske og sætte den ned i en spand og så fylde sand omkring flasken, til den står godt fast. Så har man en sikker affyringsrampe.

Sikkerhedsafstand er afgørende

Hvis man vil øge sandsynligheden for, at man i 2020 og årene derefter stadig har fem fingre på hver hånd og to øjne placeret over næsen, er især én ting essentiel, slår Gunnar B. Knudsen fast.

Vedkommende, der fyrer fyrværkeriet af, skal tage ansvar for sig selv og ikke mindst for andre.

- Ham, der sætter ild til fyrværkeri, ved, hvad der sker og kan komme væk. Men dem, der står i gaden ved siden af og ikke er opmærksomme på det, kan ikke se det ske. Det kan være svært at gardere sig imod. Hvis man selv holder sikkerhedsafstand, skal andre også gøre det. Det skal man tage ansvar for, når man fyrer fyrværkeri af, siger Gunnar B. Knudsen.

Hvis man ønsker at opleve Gunnar B. Knudsen, der i 2014 blev kåret som Danmarksmester i festfyrværkeri, fyre fyrværkeri af, kan det gøres til Vestjyllands største fyrværkerishow 2019.

Det sker 31. december klokken 16.30 ved Mejdal Hallen.