Forventer kæmpe snevejr: Beredskab ruster op med helt særligt værktøj

Det er langtfra hverdagskost, men lørdag aften har Beredskabsstyrelsen fundet et special-værktøj frem for at være klar i kampen mod det forventede snevejr søndag.

DMI forventer søndag op mod 30 centimeter sne i det midt- og vestjyske. Det får nu Beredskabsstyrelsen i både Nordjylland og Midtjylland til at ruste op.

For de har hevet specialværktøj frem, så Beredskabsstyrelsen er klar, hvis DMI får ret, og sneen vælter ned. 

Værktøjet er en specialplov – en såkaldt spidsplov - til at sætte foran Beredskabsstyrelsens udryknings-lastbiler.

- Det er nogle år siden, jeg kan huske, vi har haft den ude at køre. Det er ikke bare lige noget, man gør. Det er kun, når der kan komme tung sne og driver, og man ikke kan komme igennem det, siger Johannes Iversen, der er 1. vagthavende hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland.

Kræver noget ekstra at styre

Hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland, der holder til i Thisted, har de vagtsat en ekstra mand til at køre ploven, mens man i Midtjylland allerede havde en på vagtplanen, der kan betjene den.

For det kræver noget særligt at styre ploven, der er formet som et V med en spids i midten.

- Det er en ekstrabred plov, der er meget bredere end lastbilen: Det kræver lige lidt ekstra at køre med sådan en, hvis ikke man skal splitte det hele ad, siger Johannes Iversen.

En spidsplov som dem på billedet her kan komme i aktion, hvis sneen bliver for vanskelig at komme igennem for udrykningskøretøjer. Arkivfoto.
En spidsplov som dem på billedet her kan komme i aktion, hvis sneen bliver for vanskelig at komme igennem for udrykningskøretøjer. Arkivfoto.
Foto: Beredskabsstyrelsen, pressefoto

Ploven skal bruges i nødstilfælde, hvis en brandbil, ambulance eller politibil ikke kan komme frem på grund af sne.

- Vi kan bruge den, hvis vi sner inde i nat, siger Peter Lajgaard, sektionsleder og 1. vagthavende hos Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning.

En almindelig plov kan nemlig godt tage 20-30 centimeter sne, men det kan den ikke, hvis der ligger en drive på en meter.  Så er der enten brug for en gummiged eller en spidsplov, forklarer Johannes Iversen fra Beredskabsstyrelsen Nordjylland.

Sådan siger DMI

DMI har lørdag aften varslet mellem 20 og 30 centimeter sne fra klokken 03 til 15 søndag. 

I varslet fortæller DMI, at så megen sne hurtigt medfører ”lukning af udsatte veje pga. fygning og dannelse af snedriver, nedsat sigt samt risiko for standsning af kollektiv trafik.”

Men DMI’s vagthavende meteorolog lørdag aften, Lars Henriksen, var ikke så bekymret for fygning. Det ser nemlig ud til, sneen bliver tung, og vinden ikke bliver så kraftig.

Det kan være godt nyt for Beredskabsstyrelsen og trafikanterne.

- Vi håber, spidsploven ikke skal ud at køre, siger Johannes Iversen fra Beredskabsstyrelsen Nordjylland.

Men som en forsikring for samfundet er Beredskabsstyrelsens afdelinger her i landsdelen altså klar til at rykke ud med ploven, hvis det bliver nødvendigt.