Første sæson for søstjernefiskeri blev kortere end ventet

Den første sæson for søstjernefiskeriet blev ikke helt den succes, som man havde håbet på.

Den første sæson for søstjernefiskeri i Limfjorden blev ikke helt så lang, som fiskerne og Foreningen Muslingeerhvervet havde håbet på. Det skriver Fiskeri Tidende.

- Når vi får det hele på plads i forbindelse med søstjernefiskeri her i Limfjorden, satser vi på, at sæsonen kan vare fra december til hen i april måned. Sådan skulle det ikke gå her i første sæson. Men vi arbejder på muligheder for, at vi fremover kan få en længere sæson, siger formanden for Foreningen Muslingeerhvervet, Viggo Kjølhede til Fiskeri Tidende.

Den korte sæson skyldes blandt andet, at fiskerifabrikken FF Skagen i Hanstholm, der efter aftale skal aftage søstjernerne til videre forarbejdning, har tralvt med andre opgaver.

- Desværre for os har de fået rigtig mange blåhvilling, så de kan ikke afsætte kapacitet til os. Men det var helt efter aftale, så der er ikke noget i det, siger Viggo Kjølhede.

Fabriksplaner udskudt

Søstjernerne skal bruges til fiskemel, og det var da også meningen, at der skulle bygges en helt ny fabrik i Nykøbing, hvor produktionen skulle foregå, men den plan er lige nu udskudt.

- Det er rigtigt, at vi har udskudt opførelsen af fabrikken. Men vi arbejder stadig på sagen, og om kort tid er vi klogere på, hvad der skal ske fremadrettet, siger Viggo Kjølhede til avisen.

I år har i alt 15 fartøjer været aktive i søstjernefiskeriet, og de har tilsammen fisket 1500 tons søstjerner.

- Det begyndte lidt træls i januar, hvor fiskerne ikke kunne finde søstjernerne, og vi bestemte at indføre en pause i fiskeriet på 14 dage. Men stille og roligt blev det bedre. Fiskerne fik deres nye grej rettet til og begyndte at finde søstjernerne. Så jeg er fortrøstningsfuld for fremtiden, hvor vi skal op på mellem 6000 og 8000 tons om året, før det kan betale sig at bygge en ny fabrik, siger Viggo Kjølhede.

TV MIDTVEST lavede et indslag, da EU-kommisionen blåstemplede fiskeri af søstjerner.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.