Første gang nogensinde: Flere bor på Sjælland end i Jylland

Trods vækst i flere jyske kommuner heriblandt Silkeborg Kommune, så har Sjælland nu overhaldet Jylland i antal af indbyggere.

Mange mennesker
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

For første gang nogensinde bor der flere på Sjælland end i Jylland. Ifølge Danmarks Statistik bor der nu 2.642.180 mennesker i Jylland. Det er lidt færre end på Sjælland, hvor indbyggerantallet er oppe på 2.646.379.

Udviklingen har baggrund i, at den sjællandske befolkning er vokset med cirka 190.000 personer de seneste ti år. Det er over dobbelt så mange som i Jylland.

Ifølge økonomisk konsulent Jacob Hangaard fra Dansk Byggeri er det særligt i og omkring de store byer, at der er sket en befolkningstilvækst.

- På Sjælland er befolkningen vokset i rigtig stor grad i København og i omegnskommunerne. Det skyldes både, at der bliver født flere børn, og at der sker en tilflytning fra udlandet, fortæller Jacob Hangaard.

Alene i Københavns Kommune er antallet af indbyggere vokset med 106.103 i de seneste ti år. Det er en større befolkningstilvækst end i hele Jylland set over samme periode.

- I Jylland skyldes væksten i befolkningen næsten udelukkende udviklingen i Østjylland. Her har byer som Randers, Aarhus, Silkeborg, Skanderborg og Horsens fået flere indbyggere, fortæller Jacob Hangaard.

I fremtiden forventer Jacob Hangaard, at der vil flytte endnu flere til de større byer og også de mindre hovedbyer - både i Jylland og på Sjælland. Det begrunder han med, at der er bedre muligheder for at studere og arbejde i de områder end i landets yderkommuner.

- Hele urbaniseringstendensen, hvor folk flytter til de større byer, vil fortsætte i de kommende år, siger Jacob Hangaard.

I Danmarks Statistiks seneste opgørelse er den samlede befolkning opgjort til 5.827.463. Ud fra befolkningstallet er København den største by, mens Aarhus, Odense og Aalborg følger efter i nævnte rækkefølge.

På femtepladsen er Esbjerg blevet overgået af Vejle.

/ritzau/

2:29
TV MIDTVEST 15. januar 2019: Antallet af nyfødte faldt med hele 12 procent i Skive Kommune i 2018 og det sætter politikerne under pres