Forskere slår alarm over hedernes tilstand: – De forsvinder langsomt men sikkert

Undersøgelser viser, at næsten en tredjedel af hederne er forsvundet. Det får forskere til at slå alarm.

Lyngen er hårdt ufordret af kvælstoffet ude på de vestjyske heder. Kun 14 procent af hederne er stabile med over 50 procent dværgbuske som lyng, revling og klokkelyn, fastslår enny undersøgelse. Arkivbillede.
Lyngen er hårdt ufordret af kvælstoffet ude på de vestjyske heder. Kun 14 procent af hederne er stabile med over 50 procent dværgbuske som lyng, revling og klokkelyn, fastslår enny undersøgelse. Arkivbillede.
Foto: Morten Juhl / Ritzau Scanpix

Hedernes tilstand er kritisk. Næsten en tredjedel er forsvundet og mere end halvdelen af hederne er delvist forsvundne.

Det skriver DR Midt og Vest, efter at mere end 4000 små og store heder er blevet undersøgt.

Undersøgelserne viser, at kun 14 procent af hederne er stabile, mens 56 procent er delvist forsvundne og 30 procent er helt væk. Og det vækker bekymring hos forskerholdet bag undersøgelserne.

- Vi er overraskede over, hvor dårlig tilstanden er på de jyske heder. Det er alarmerende, siger projektleder Jesper Leth Bak fra Aarhus Universitet til DR Midt og Vest.

Kvælstof i husdyrtætte områder

Den største synd er ifølge forskerne, at der tilføres for meget kvælstof.

- Kvælstoffet virker på den måde, at det gøder hederne og giver græs og buske en fordel frem for lyngen. Derfor forsvinder hederne langsomt men sikkert, siger projektleder Jesper Leth Bak til DR Midt og Vest.

Der er kommet styr på udledningerne af kvælstof fra kraftværker og industri. Men der er ifølge forskerholdet store udfordringer ved områder med mange husdyr.

- I de husdyrtætte områder i Jylland har vi stadig problemerne. Der er tilførslerne af kvælstof fra luften over den grænse, som lyngen og andre hedeplanter kan tåle, siger Jesper Leth Bak.

Hjælp udefra nødvendig

Hvis tilstanden for hederne skal forbedres, skal der hjælp udefra, lyder det fra Landbrug og Fødevarer.

- Målrettet naturpleje vil hjælpe meget mere, og det er ikke landbruget, der skal gøre det, men i stedet politikerne, der skal målrette flere penge til naturpleje, siger viceformand i Landbrug og Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed til DR Midt og Vest.

Forskningsrojektet, der er støttet af Aage V. Jensen Naturfond, løber egentlig over fem år. Men på grund af hedernes dårlige tilstand, har forskerne altså valgt at slå alarm bare halvandet år inde i projektet.

TV MIDTVEST besøgte i efteråret selskabet Hede Danmark i forbindelse med serien Fast Arbejde:

11:18
Hede Danmark er en servicevirksomhed der tjener penge til Hedeselskabet
Foto: Agata Lenczewska-Madsen / Ritzau Scanpix