Formand om højere løn til sygeplejersker: - 2500 kroner løser ikke den grundlæggende udfordring

Regeringen vil give 200.000 offentlige faggrupper omkring 2500 kroner mere om måneden.

Anja Laursen, der er Kredsformand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland, mener ikke, at 2500 kroner løser ikke den grundlæggende udfordring med fastholdelse af sygeplejersker og rekruttering.
Anja Laursen, der er Kredsformand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland, mener ikke, at 2500 kroner løser ikke den grundlæggende udfordring med fastholdelse af sygeplejersker og rekruttering.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Statsminister Mette Frederiksen (S) lovede lørdag aften, at blandt andet sygeplejerskerne skulle have mere i løn.

Den melding er et godt skridt, mener Anja Laursen, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland.

- Det er godt, at man får taget hul på forhandlingerne nu, fordi vi har jo vidst, at det var undervejs, og beløbsstørrelsen på de tre milliarder, har vi også godt vidst, at det desværre ikke kan omfavne alle, siger hun og tilføjer:

- Men 2500 kroner løser ikke den grundlæggende udfordring med fastholdelse af sygeplejersker og rekruttering, men det er første skridt, så afhængig af hvordan fordelingen bliver, så kan det være første skridt, der måske vil kunne mærkes.

I et interview med TV 2 i lørdags løftede statsministeren sløret for, hvem der også skulle have fornøjelsen af ekstra lønkroner ifølge regeringen.

- Vi ser derhen, hvor det er blevet sværere at tiltrække og fastholde medarbejdere. Det gælder blandt andet social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, det gælder sygeplejersker, det gælder pædagoger, og det gælder kriminalforsorgen, sagde Mette Frederiksen til mediet.

Ser på velfærdssamfundet

Lønstrukturkomitéen offentliggjorde i juni en rapport, der konkluderende blandt andet, at sygeplejerskerne ikke fik for lidt i løn.

Tværtimod fremgik det af rapporten, at sygeplejerskerne tjener i udgangspunktet en smule mere, end de burde, når man blandt andet kigger på deres uddannelsesniveau.

Til TV 2 forklarede statsministeren, hvorfor sygeplejerskerne så er en del af dem, der skal have mere i løn, når de ifølge lønstrukturkomitéen, som de selv satte til at kigge på sagen, ikke vurderede, at de har brug for mere.

- Der er forskel på, hvilke opgaver man har som sygeplejerske. Vi taler ikke for, at alle inden for de her faggrupper skal have præcis den samme lønstigning, sagde Mette Frederiksen til mediet og tilføjede:

- Så forslaget fra regeringen er, at vi ikke kun ser på faggrupper og på fag, men at vi også ser på, hvor velfærdssamfundet har svært ved at hænge sammen, og hvor er der nogle jobfunktioner, som vi også som samfund har behov for at sige en særlig tak for.

Ifølge kredsformanden mangler der i øjeblikket 5000 sygeplejersker.