Folketingsvalget udskrives klokken 11

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde onsdag formiddag klokken 11.00, hvor valget forventes udskrevet. Valgdatoen er endnu ukendt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver valg til Folketinget i formiddag, erfarer Ritzau.

Valgdatoen kendes endnu ikke, men Statsministeriet holder pressemøde onsdag formiddag klokken 11.00 i Spejlsalen, hvor Thorning forventes at fortælle yderligere. En valgkamp på omkring tre uger er normalt.

- Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil komme med en udtalelse. Det vil ikke være muligt at stille spørgsmål, skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Flere meningsmålinger har på det seneste ellers peget på, at regeringen og dens to støttepartier i SF og Enhedslisten er langt fra at kunne mønstre et flertal og dermed sikre regeringen en ny periode ved magten.

I den seneste meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, og som blev offentliggjort mandag, står rød blok til at få 79 mandater. Det betyder, at der er 96 mandater bag oppositionen og Venstres formand og udfordrer til statsministerposten, Lars Løkke Rasmussen.

Valgkamp med flere budskaber  

Valgudskrivelsen kommer efter en hæsblæsende tirsdag i dansk politik, hvor Helle Thorning-Schmidt på baggrund af fremrykkede tal for vækst og beskæftigelse erklærede den økonomiske krise for overstået.   Samtidig fremlagde regeringen en velfærdsplan for i alt 39 milliarder kroner, der rækker ind i den kommende valgperiode.

Ved indgangen til valget er der flere spørgsmål, som partierne bag statsministerkandidaterne mangler at svare klart på. For Socialdemokraternes vedkommende drejer det sig især om dagpengespørgsmålet, hvor Helle Thorning-Schmidt igen og igen har understreget, at man vil afvente den dagpengekommission, der kommer med forslag til et nyt dagpengesystem til efteråret.

Også behovet for reformer på den anden side af 2020 mangler at blive konkretiseret. Det samme gælder for Venstre, men her har interessen for at få svar især samlet sig om partiets plan om at indføre et nyt kontanthjælpsloft samt om, hvorvidt Venstre ønsker regionerne nedlagt.

Thornings strategi i valgkampen vil være bygget op omkring to centrale budskaber: Regeringen har løst opgaven og bragt Danmark ud af krisen, og Venstres nulvækst vil koste på centrale velfærdsområder som sundhed.    Netop nulvæksten splitter blå blok, fordi DF ønsker en vækst i det offentlige forbrug, som er endnu højere, end regeringen lægger op til.

Løkke ventes til gengæld at slå på, at der skal strammes op på udlændingepolitikken, og at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Det sidste skal sikres via skattelettelser til de laveste indkomster.

Især på udlændingepolitikken er der stor enighed i blå blok. Her er rød blok splittet. Blandt andet går De Radikale til valg på at afskaffe 24-års-reglen.

De budskaber vil danskerne formentlig blive præsenteret for gentagne gange i valgkampen.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.