Flere skifter banken ud med eget pengeskab: - Vi taler seriøse beløb

Pengeskabe er blevet et hit hos private, som selv opbevarer kontanter, ædelmetaller og ure, men udviklingen bekymrer skadeschefen ved Vestjylland Forsikring.

2:01
Jef Jefsen, der er direktør for Herning Pengeskabsfabrik, sælger pengeskabe til private som aldrig før.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Flere privatpersoner anskaffer sig et pengeskab, så de kan opbevare store pengebeløb og andre værdier selv.

Det mærker de hos Herning Pengeskabsfabrik, som modtager mange flere henvendelser fra private kunder, end de har gjort tidligere.

- Vores private kunder er dels dem, der har guld, sølv og eksklusive ure, som de skal have opbevaret af forsikringsmæssige årsager. Men vi har også kunder med ønske om at opbevare kontanter. Vi taler ikke 20.000-30.000 kroner, men om seriøse beløb som man ønsker at tage ud af banken og opbevare privat, siger direktør Jef Jefsen.

Ifølge ham er der overvejende to grunde til, at privatpersoner gerne vil have et pengeskab derhjemme. Den ene er, at bankerne har indført negative renter, mens den anden er folk har fået flere ting af høj værdi.

- Man har i privat ejerskab en større og større mængde af guld, sølv og eksklusive ure liggende, i en grad som vi aldrig har set før. Vi taler ikke Strandvejen i København. Vi taler ganske almindelige hr. og fru Danmark i et parcelhuskvarter i Jylland, som har guld, sølv og ure for et pænt stort beløb, de skal have opbevaret, siger direktøren.

Forsikringen dækker ikke

De store kontantbeløb i private hjem bekymrer skadechef ved Vestjylland Forsikring, Lars Bue Nørbjerg. Ifølge ham er mange forsikringskunder slet ikke klar over, hvordan deres indboforsikring dækker kontantbeløb.

- Hvis der sker et indbrud, et hjemmerøveri eller det brænder, så har man oftest kun en dækning op til 25.000 kroner, siger han.

Udover at privatpersoner ikke kan få dækket store kontantbeløb, hvis de mister dem, så bliver risikoen for enten indbrud eller hjemmerøveri også større, hvis man har mange penge liggende derhjemme.

- Rede penge er noget af det mest tyvetækkelige. Det er virkelig noget, som tyve får efter. Så risikoen er nærmest doblet fire gange op, siger Lars Bue Nørbjerg.

Lige nu tilbyder Vestjylland Forsikring ikke at forsikre privatpersoner for mere end 25.000 kroner i kontanter. Det kan nemlig slet ikke betale sig, mener skadeschefen. Forsikringsprisen og omkostningerne til at opfylde sikkerhedskrav omkring opbevaringen ville blive alt for dyre.

- Jeg er ret sikker på, at det ville overstige det tab, man føler, man lider ved at have pengene stående med en negativ rente, siger skadeschefen.

Pengene kommer ikke fra banken

Seniorrådgiver og finansekspert ved Aalborg Universitet Lars Krull tror ikke på, at de penge, der havner i de nye pengeskabe, er hævet i bankerne.

- Jeg tror nærmere, det skyldes, at folk har sorte penge, end at folk vil undgå negativ rente, siger han.

Han mener, det er uovervejet og dumt at have store pengebeløb liggende hjemme i privaten. Udover muligheden for tyveri eller røveri er det også svært at bruge kontanterne til betaling.

- Lovgivningen tillader jo ikke, at en sælger modtager kontante beløb over 50.000 kroner. Er en købssum større end 50.000, skal det være elektronisk. Så det er jo ikke for smart at ligge inde med så mange kontanter, siger Lars Krull.