Far til æggeallergiker: - Det er alvor, når ens børn overskider sig selv

Det kan få store konsekvenser, hvis en allergiker indtager noget, de ikke kan tåle. Som far en til æggeallergiker bruger Michael Pearson meget tid på at vende hver fødevare i supermarkedet.

2:33
For Michael Pearson fra Herning er det afgørende, at allergener i fødevarer står tydeligt, da hans børn kan blive meget syge.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

- Når først man står klokken 4 om natten med et sygt barn, som græder og har ondt i maven og har overskidt sig selv eller kastet op over det hele, så finder man ud af, hvor seriøst det her er.

Sådan siger Michael Pearson om de oplevelser, han har haft på grund af sine børns fødevareallergier. 

Han bor i Herning og er en af dem, der er ekstra opmærksomme på, hvad der er skrevet med store bogstaver, når han handler ind. Hans børn har nemlig forskellige fødevareallergier, og derfor kan det have store konsekvenser for dem, hvis de spiser noget, som de ikke kan tåle.

- Når jeg handler ind, så er det især æg og soja jeg holder øje med på fødevarerne, fortæller Michael Pearson.

Han fortæller, at allergenerne tit giver dem store udfordringer i dagligdagen, når de eksempelvis gerne vil spise ude, eller børnene skal til børnefødselsdag, men det er en nødvendighed. 

- Jeg oplever, at folk tænker, at vi bare vil være besværlige, men det er det langt fra. Det er fordi, de får nogle meget ubehagelige reaktioner på deres krop, hvis de indtager de her ting. Det er ikke bare for sjov. Det kan give reaktioner, der strækker sig fra at være meget ubehagelige til at handle om liv og død. 

æg eller ÆG?

Hver en vare skal vendes fordi det kan få fatale konsekvenser for hans børn, hvis han overser nogle af de fødevarer, de ikke kan tåle, gør det en stor forskel for ham, hvor tydeligt allergenerne i fødevarerne er fremhævet.

Fredag fortalte TV MIDTVEST om Østerport Slagter i Ikast, som havde fået en bøde på 40.000 kroner, fordi de havde skrevet æg, som er et allergen, med små bogstaver i stedet for med store på deres hjemmelavede frikadeller. Til stor forundring og ærgrelse for Lene Hammer Larsen, der er slagtermester i Østerport Slagter i Ikast.

- Vi er godt klar over, at vi har fejlet, men jeg synes, at en påtale havde været nok. En bøde på 40.000 kroner er helt ude i hampen, siger hun.

Mærkatet til højre har givet Østerport Slagter i Ikast en bøde på 40.000 kroner.
Mærkatet til højre har givet Østerport Slagter i Ikast en bøde på 40.000 kroner.
Foto: Privatfoto, Marlene Eyde / TV MIDTVEST

Og det er ikke kun slagteren i Ikast, der har fået en bøde på 40.000 kroner. Det samme har en slagter i Frederikshavn, der må betale samme pris for ikke at skrive ’mel’ med blokbogstaver.

Fødevareministeren vil se på reglerne 

På baggrund af de to episoder vil fødevareminister Rasmus Prehn (S) nu kigge på reglerne, da han mener, at en bøde på 40.000 kroner er ”helt ude af proportioner”.

- At få så stort et gok i nødden, hvis det er første gang, det synes jeg ikke, virker rimeligt. Vi er nødt til at vente på, at valget er overstået, og så vil jeg gå ind og kigge på det her. Men jeg har det sådan, at jeg synes, at det virker disproportionalt, med så voldsomme bøder, siger ministeren.

Hos Østerport Slagter i Ikast er de glade for fødevareministerens udmelding.

- Det var på tide, men det er utroligt, at der skal ske flere sager af sådan nogle størrelser, der er ved at slå flere slagterforretninger ihjel. Så synes jeg, at de skal gøre noget med det samme, siger Lene Hammer Larsen.

Bøde er mere effektfuld end påtale 

Men som far til en allergiker mener Michael Pearson, at det er vigtigt, at fødevarereglerne bliver overholdt.

- Når vi indretter os i et samfund med nogle regler og får nogle ting op og køre for at beskytte nogle svage i samfundet, som f.eks. nogle, der ikke kan tåle noget, så skal vi også holde ved, og sørge for, at der er styr på det, fortæller han. 

Han mener ikke, at det er forkert at give en bøde i situationer som den hos slagteren i Ikast.

- Jeg ser det jo fra allergikerens synspunkt, og der kan jeg godt blive i tvivl om, om en påtale er ligeså effektfuld som en bøde. Der er jo kontrol til for at sikre, at vores fødevaresikkerhed er i orden, og det er vi nødt til at tage alvorlig, slår han fast.