EU-støtte til svineproducenter

Det lysner for pressede svinebønder, der har været ramt af et importforbud fra Rusland. Fra mandag 9. marts kan de nemlig få støtte fra EU til at oplagre svinekød. Det annoncerer EU-Kommissionen fredag.

I slutningen af februar fortalte fødevareminister Dan Jørgensen, at kommissionen var klar til at yde den ekstraordinære støtte til privat oplagring af svinekød efter importforbuddet.

Men nu har kommissionen også formelt vedtaget det. Det kommer til at betyde, at EU vil betale en del af de omkostninger, der er ved at oplagre svinekød i tre til fem måneder.

Det kan få en positiv effekt på markedet ifølge kommissionen. Når udbuddet midlertidigt bliver mindre, kan det nemlig hjælpe med at mindske presset på svinekødsmarkedet og få priserne til at stige.

Pressede siden februar sidste år

Danske svinebønder og slagterier har været presset, siden Rusland i februar sidste år besvarede enkelte fund af svinepest i Polen, Litauen og Letland med et generelt forbud mod import af svinekød fra Europa.

Eksport af svinekød til Rusland udgjorde omkring 2,1 milliarder kroner i 2013 ud af en samlet fødevareeksport på 4,3 milliarder kroner.

/ritzau/

TV MIDTVEST sendte d. 21/10 2014 et indslag om konsekvenserne af det russiske boykot: 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.