Et børnemøde i folkehøjde: 500 børn og voksne til demokratifest i byen Fly

Søndag var der demokratiskfest i byen Fly - en begivenhed, der skulle gøre de deltagende børn lidt klogere på, hvad demokratiet er for en størrelse.

2:01
Rasmus Mørup er en af de to arrangører af børnemødet i Fly.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Søndag var der første udgave af Det Store Ståhejgilde i den lille by Fly syd for Skive. Her var der omkring 500 børn og voksne samlet til en slags folkemøde, der skulle gøre de yngste klogere på vores demokrati. 

- Det er første gang, vi laver det, så det fuldstændig nyt for os. Vi laver sikkert en masse fejl, men vil bagefter vurdere, om vi gentager næste år og måske folder det yderligere ud, fortæller Rasmus Mørup, der er initiativtager og vært til projektet. 

Rasmus Mørup Mikkelsen arrangerer festdagen i samarbejde med sin kone Eva Mørup Mikkelsen, og hun fortæller, at ståhejgildet står på skuldrene af Jeppe Aakjærs visioner om demokratisk dannelse, der er født og opvokset i kort afstand fra den gamle skole, hvor der søndag var fest i demokratiets navn. 

- Det Store Ståhejgilde er et børnemøde i folkehøjde og en festdag i demokratiets og børnenes navn. Vi inviterer simpelthen alle børn og deres familier til at have fest sammen med os og give dem en stemme for det, de tror på og drømmer om, siger Eva Mørup Mikkelsen, initiativtager og vært ved Det Store Ståhejgilde, siger hun.  

- Rundt på pladsen er der forskellige aktører, hvor børnene kan blive klogere på, hvad demokratiet er for en størrelse, uddyber hun.  

500 børn og voksne til demokratifest i Fly - musik og underholdning fra Onkel Reje.
500 børn og voksne til demokratifest i Fly - musik og underholdning fra Onkel Reje.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Det handler om medbestemmelse 

Der var mange spænende og sjove oplevelser i vente for de 500 børn og voksne ved dagen Ståhejgilde. Blandet andet kunne de opleve den populære Onkel Reje - kendt fra DR's Ramasjang - gå på scenen med sin guitar. 

Derudover var der kreative kunstprojekter, som børnene selv kunne deltage i. Det hele er inspireret af Jeppe Aakjær og handler om at gøre børn opmærksomme på, at de rent faktisk har mulighed for at gøre deres stemme gældende. 

Det lyder måske lidt højtravende - og selvom nogle af de fremmødte unge mennesker også snuppede en pause med mobiltelefonen i hånden, så havde faktisk forstået, at demokratiet slet ikke er så tosset en opfindelse. 

- Med demokratiet føler befolkningen i et land, at de er med til at bestemme, lyder det fra Carl Schmidt, der var en af gæsterne i dag. 

Alt i alt var arrangørerne ganske godt tilfredse med det første børnemøde i Fly. 

- Det er gået over alt forventning. Der har simpelthen være sådan en god energi i dag. Folk er virkelig med på det, og børnene har været rundt og prøve de forskellige ting.