En stor malers malende datter

Når man siger navnet Anelise Søndergaard, så ringer der ikke en klokke hos de fleste. Siger man derimod maleren Jens Søndergaards datter, så er hun lettere at placere.

13:28
Her kan du se hele programmet om maleren Anelise Søndergaard.

Æblet faldt ikke langt fra stammen, plejer man at sige. Anelise Søndergaard blev maler ligesom sin far Jens Søndergaard. Hun fik ikke en uddannelse og lærte sig selv at male med inspiration fra sin far, under sin opvækst i blandt andet Bovbjerg, hvor Jens Søndergaard købte et sommerhus i 1930. Sommerhuset er i dag museum for Jens Søndergaards malerier.

Et maleri af Anelise Søndergaard.
Et maleri af Anelise Søndergaard.

Margrethe Spanggård var en af de få venner som Anelise fik som voksen, og den eneste som lever i dag. Hun husker Anelise som en meget sky person, som valgte sine venner med stor omhu.

- Hun havde ikke så mange venner, og jeg tror det stammer fra hendes barndom havde været meget fragmenteret, fordi hun måtte flytte sammen med sin far, som jo flyttede fra det ene hus til det andet, fordi han havde flere steder han malede fra, siger Margrethe Spanggård, ven af anelise Søndergaard.

Anelise var fars pige

Jens Søndergaards var en stor maler. Han var en kendis, og da han døde i 1957, blev det omtalt i alle landets aviser. Jytte Nielsen fra Museum Thy siger om Anelise, at hun var fars pige, men hun kom aldrig forbi ham. Hun malede lidt i samme farverige og ekspressionistiske stil som sin far.

Anelise Søndergaard selv gav dog udtryk for, at det ikke var et problem for hende at have en kendt far. I 1963 er hun citeret for at sige:

- Jeg går ikke rundt og tænker, at jeg er en Søndergaard til daglig, og jeg er ikke det mindste angst for byrden; at være en stor malers datter. Enhver må kæmpe, hvis han eller hun vil frem med navn eller uden. Det eneste, der tæller er ansigtet, og jeg håber jeg har et, sagde Anelise Søndergaard i 1963.

Anelise Søndergaard udstillede flere gange. Hun fik gode anmeldelser og ord med på vejen, men hun kom aldrig ud af sin fars skygge. Hun forblev en stor maler malende datter. 

Fotos af Anelise og Jens Søndergaard.
Fotos af Anelise og Jens Søndergaard.

Det sidste sted Jens Søndergaard boede, inden han døde, var på Strandvejen i København, som gik i arv til Anelise. Hun dør i 1985 af kræft, 60 år gammel, og hun efterlod sig omkring 300 malerier af Jens Søndergaard. På to Bruun Rasmussen auktioner blev en del af malerierne solgt, og Jens Søndergaard og Hustrus Mindelegat blev stiftet, og har siden uddelt store pengebeløb til spirende kunstnere.

Anelises billeder kom også med på Bruun Rasmussens auktion, men vurderes meget lavt. I dag findes mange af malerierne i privat eje, og blandt andet Museum Thy har en samling af Anelises malerier.