Elnettet er for tyndt: Spænder ben for grøn omstilling
Der skal flere kabler i luften, hvis Danmark skal lykkes med den grønne omstilling. Men gammel lovgivning spænder ben for udviklingen.
En ny analyse fra Rambøll viser, at der skal investeres 30 milliarder kroner ekstra i elnettet, hvis danskerne skal have glæde af al den grønne strøm, som politikerne har givet løfter om. Dermed ender den samlede regning for nye elkabler på 110 milliarder kroner, hvis elnettet skal kunne følge med.
- Vi kigger ind i en historisk udbygning af el-nettet. Men tallet dækker også over et forventet øget elforbrug i 2040 på 300 procent, fortæller John Ammentorp, landechef for energi hos Rambøll Danmark.
Vestjylland producerer mest grøn strøm
En stor del af de nye kabler, som skal i jorden og i luften, skal placeres i Vestjylland. Årsagen er, at netop denne landsdel allerede producerer en stor del af den grønne strøm. Det fortæller direktøren for NOE. NOE er en forkortelse for Nordvestjylland og Omegns Elforsyning. Et selskab der ikke producerer strøm, men udelukkende sørger for at el-nettet er i orden.
- Der er store forskelle på Øst- og Vestdanmark, for det er jo herovre, det blæser. I vores område i NOE bliver der produceret 10 til 12 gange mere strøm, end vi selv bruger i Nordvestjylland. Og den overproduktion skal flyttes til Østdanmark, siger Per Strøm Kristensen, direktør NOE Net.
I fremtiden vil der blive produceret endnu mere grøn strøm, som skal bevæge sig fra vest mod øst. Det viser Rambølls analyse. Årsagen er de nye grønne ambitioner, der blandt andet betyder, at der skal bygges store vindmølleparker i Nordsøen.
Lovgivningen er i vejen
Men selvom elnettet ikke er gearet til at kunne følge med den grønne bølge, så mener Signe Munk, der er energiordfører for SF, ikke, at de nye kabler nødvendigvis ender med at gøre det dyrere for forbrugerne.
- Jeg tror, vi kan ende med, at regningen ude hos forbrugerne bliver billigere, selvom vi udbygger elnettet. Årsagen er, at vi bruger strømmen klogere. Vi får produceret mere grøn strøm, og vi er flere om at bruge den, siger hun.
Lige nu er problemet bare, at lovgivningen spænder ben for store investeringer i elnettet. Et selskab som NOE oplever, at det er umuligt at skaffe finansiering til at smide tykkere kabler i jorden for at dække et fremtidens behov.
- Vi er som net-selskaber reguleret bagud. Så det er svært for os at bygge net til fremtiden. Rammerne skal med andre ord være fremadrettet og ikke bagudrettet, fortæller Per Strøm Kristensen, direktør for NOE Net.
Tynde ledninger bliver en flaskehals
Som det er i dag, skal Nordvestjylland og Omegns Elforsyning gå i nul, når året er omme. Det er et problem for den grønne omstilling. Ifølge Rambøll risikerer Danmark, at for tynde kabler bliver en flaskehals for den grønne omstilling.
Og der skal ske noget meget snart, lyder det fra både Rambøll og Noe.
- Hvis man sammenligner elnettet med vejnettet, så har man i dag en stor motortrafikvej, og i fremtiden skal vi have en tre-sporet motorvej.
Både Rambøll og Nordvestjylland og Omegns Elforsyning peger på, at rammebetingelserne for elforsyningsselskaberne skal ændres. Og det er Folketinget, der skal i arbejdstøjet inden arbejdet med elnettet kan komme i gang. Det er Signe Munk, energiordfører i SF, enig i.
- Vi har brug for, at regeringen indkalder til forhandlinger om en el-infrastruktur-pakke. Så danskerne kan få den grønne strømme ud, siger hun.