Ekspert om kæmpe krebsdyr: - Den er yderst sjælden

Det er bestemt ikke hver dag, at man finder en af disse skabninger i strandkanten i Danmark, lyder det. Her kan du blive klogere på, hvordan den kan være kommet hertil.

Indehaver af JyllandsAkvariet gjorde store øjne, da han i weekenden tog imod nogle mystiske krebsdyr, der viste sig at være af arten kæmpe rurer. 

- Jeg har haft akvariet i 27 år. Jeg har aldrig set dem eller fået dem indleveret, siger Michael Madsen. 

Han kender godt til almindelige rurer. De er at finde mange steder i Danmark og er meget normale. Ifølge akvarieindehaveren så er rurerne, vi kender til, cirka på størrelse med en lillefingernegl. De rurer som blev indleveret i weekenden af nogle strandgæster er omkring 7,5 centimeter lange. 

- De er jo kæmpe, lyder det fra Michael Madsen. 

Mandag fik Michael Madsen kontakt til doktor i marinebiologi ved Københavns Universitet Jens Høeg, for at få svar på nogle af de spørgsmål som indehaveren af akvariet har haft:

Hvor almindeligt er fundet rurerne, hvilke er der tale om og er der sket lignende fund i Danmark? 

- Jeg har ikke set den type rurer herhjemme nogensinde og heller ikke fundet den, siger Jens Høeg.

Svaret er ikke til at tage fejl af. 

- Det er et unikt fund at finde den på strandkanten, siger han, og så endda levende.

De kæmpe rurer der er blevet fundet ved Høfde Q i Fjaltring er fem gange større end almindelige rurer.
De kæmpe rurer der er blevet fundet ved Høfde Q i Fjaltring er fem gange større end almindelige rurer.
Foto/Grafik: Colourbox/Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Indehaveren af JyllandsAkvariet tænkte umiddelbart, at rurerne er kommet til med skibe, hvor de sidder på undersiden af fartøjerne. Det mener doktor i marinebiologi Jens Høeg også er tilfældet her. 

Konklusionen er til sidst, at der med stor sandsynlighed er tale om arten 'chirona hameri', som er særligt udbredt i Nordatlanten, og nu har fundet vej til det vestjyske.

Jens Høeg gør det dog klart, at de kæmpe rurer som sådan ikke er sjældne. Det unikke er, at de er fundet i strandkanten herhjemme.

For nu har de kæmpe rurer, der altså stadig er levende, fået et nyt hjem i JyllandsAkvariet i Thyborøn. I første omgang har de fået deres eget akvarie, så de kan falde til ro, mens de bliver fodret med bittesmå æg.

- Det er altid specielt, når der kommer noget ind man ikke har set før. Så bliver man glad, lyder det fra Michael Madsen.