Eksminister i Washington: Det er en kamp mellem folket og eliten

Tidligere Venstre-politiker Esben Lunde Larsen har i mere end to år boet og arbejdet i den amerikanske hovedstad, hvor stemningen lige nu er anspændt frem mod Joe Bidens indsættelse som præsident på onsdag.

4:20
Tidligere fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen arbejder i den grønne tænketank World Resources Institute i Washington, USA.
Foto: Privatbilleder / Esben Lunde Larsen

Fire år med præsident Donald Trump ved roret i amerikansk politik slutter på onsdag. Den seneste tid har været kaotisk, og stormen på Kongressen den 6. januar har sat dybe spor i USA's hovedstad, Washington.

Et stort område omkring præsidentens bolig, Det Hvide Hus, og bydelen Capitol Hill, hvor parlamentsbygningen ligger, er blevet lukket for offentligheden. Derudover er der indsat op mod 25.000 soldater til at sikre lov og orden i magtens centrum.

Soldaterne bruger både hegn og lastbiler til at holde området omkring Capitol Hill lukket for offentligheden.
Soldaterne bruger både hegn og lastbiler til at holde området omkring Capitol Hill lukket for offentligheden.
Foto: Privatbilleder / Esben Lunde Larsen

- Det er mere, end amerikanerne samlet har af tropper i Afghanistan, Syrien og Irak. Der har aldrig været så mange soldater samlet her i byen, siden den civile borgerkrig i midten af 1800-tallet, så det er selvfølgelig også meget anderledes at se den slags, siger tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Han har siden sommeren 2018 boet i Washington og arbejdet for en tænketank, der fremmer bæredygtige løsninger inden for vand, fødevarer og skov, og man kan ifølge eksministeren fra Hvide Sande slet ikke sammenligne amerikansk politik med dansk politik.

- Jeg tror, man skal forstå, at her i USA er der en dyb afgrund mellem almindelige borgere og politikere, på helt anden måde end vi ser i Danmark, hvor vi jo har let adgang til hinanden, siger Esben Lunde Larsen.

En kamp mellem folket og eliten

Dagen efter stormen på Kongressen bevægede han sig rundt i Washington, hvor han mødte et tv-hold, der interviewede en af oprørerne.

- Han sagde: ”Det her er ikke mellem demokrater og republikanere, men mellem folket og eliten.” Det får simpelthen nogle følelser frem i folk, fortæller han.

John fra Michigan sidder på gaden med baseballbat, gasmaske og megafon. Han var en del af oprørsgruppen mod Kongressen i starten af januar.
John fra Michigan sidder på gaden med baseballbat, gasmaske og megafon. Han var en del af oprørsgruppen mod Kongressen i starten af januar.
Foto: Privatbilleder / Esben Lunde Larsen

Han tror, at oprøret mod det politiske system er udtryk for, at borgerne mange steder føler sig overset af magtens elite.

- Afstanden mellem Washington og landområderne ind i Midtvesten er lige så stor, som det føles fra Thyholm og ned til Bruxelles, og man skal ikke underkende, hvordan folk kan føle sig fremmedgjorte i den politiske proces, siger han.

Og det er ikke kun forholdet mellem borgerne og politikerne, der er ophedet. Det er også svært for amerikanerne at tale med hinanden, hvis de har modstridende politiske overbevisninger.

- Det er svært for amerikanerne at tage en samtale på tværs af partier. Vi er jo vant til i Danmark, at man sagtens kan have det godt med hinanden, selvom man politisk er uenige. Det er svært for amerikanerne. Her kan man mærke, at der er mere spænding i luften simpelthen, siger Esben Lunde Larsen.