De er flotte og farverige, men pas på: Se liste over tidens giftige blomster

Her kan du se en liste over nogle af de aktuelle planter, der er giftige.

Blåregn ved hallen i Kjellerup.
Blåregn ved hallen i Kjellerup.
Foto: Dorrit Hvam

Lige nu står planten blåregn i fuldt flor rundt omkring.

Det er et kønt syn, som Dorrit Hvam blandt andet påpeger i et opslag i Facebook-gruppen 8620 Kjellerup. Her deler hun billeder af blåregn foran Kjelleruphallen.

Men der er samtidig grund til at passe på. Blåregn er nemlig giftig, og det er især plantens bælge samt frøene indeni, der kan give forgiftningssymptomer.

Bælgene og frøene på blåregnen indeholder et glykosid og harpiks, og selvom alvorlige forgiftninger er sjældne, så kan symptomerne være opkastning, mavesmerter og diarré.

Det skriver Giftlinjen.

Der er flere blomster og planter, som blomstrer lige nu, men som er giftige i større eller mindre grad. Her er nogle af dem, som Giftlinjen advarer om:

Guldregn

Bælge, frø og blade er giftige. Symptomerne er  kvalme, mavesmerter, opkastninger, slimhindeirritation, sløvhed, hjertebanken, pupiludvidelse og feber.

Guldregn Signe Goldmann Ritzau Scanpix
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Gyvel

De smalle bælge på planten tørrer ud og sprænges med et smæld, så frøene spredes. Planten indeholder spartein og lignende alkaloider i lav koncentration.

Selvom decideret forgiftning ikke er kendt, skal man kontakte Giftlinjen, hvis man indtager større dele af planten eller flere end 10 frø.

Gyvel Morten Juhl Ritzau Scanpix
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Lupin

Især frøene indeholder spartein og andre alkaloider. Det er sjældent, at forgiftninger er alvorlige, men symptomerne er opkastning, mavesmerter og mulig almen påvirkning ved stor indtagelse.

Lupin colourbox
Foto: Colourbox

Liljekonval

Især blade og blomster indeholder digitalislignende glykosider og saponiner.

Symptomerne kan være forsinkede men til gengæld ret alvorlige, i form af ildebefindende, opkastning, diarré og mulig påvirkning af hjerterytmen.

Liljekonval colourbox
Foto: Colourbox

Fingerbøl

Kan give alvorlige forgiftninger, som kan ses ved forveksling eller medicinsk brug.

Symptomerne kan være forsinkede i flere timer og kan være alvorlige: Ildebefindende, opkastning, diarré, sløvhed, hjerterytmeforstyrrelser og kramper.

Fingerbøl Colourbox
Foto: Colourbox