Danskere skal betale dåsepant ved grænsen

Danske forbrugere skal frem over betale pant for de dåseøl og dåsesodavand, de køber i grænsehandelsbutikkerne i Tyskland.

200515Daase2.jpg

Regeringen, SF og Enhedslisten er onsdag blevet enige om at stemme for en pantaftale, som miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har forhandlet med den tyske delstat Slesvig-Holsten.

- Det her er et sandt tysk kinderæg. Det indebærer vi kommer til at løse et miljøproblem, fordi dåserne som man ikke betaler pant på kommer til at ligge i den danske natur til skade for vores miljø og også for dyrevelfærden, fordi dyrene ender med at få metalsplinter ned i maven.

Aftalen betyder, at det fremover bliver dyrere at købe dåseøl i Tyskland, for man får ikke hele beløbet tilbage. En dåse vil nemlig stige med 1,46 kroner, og du får 1 krone igen, når du afleverer den i Danmark.

Glæde hos danske købmænd

Gennem mere end 10 år har danske miljøministre kæmpet for at lave en aftale med Tyskland om at fjerne den undtagelsesaftale, som grænsehandelsbutikkerne har. Det glæder De Samvirkende Købmænd, at det nu er lykkes.

- For os er det her en rigtig rigtig god dag. Vi forventer at danske butikker nu vil sælge flere varer og at danske forbrugere nu vil handle mere lokalt. Dernæst skal vi ikke glemme vi får fjernet 1 mia. dåser fra den danske natur, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd.

Både Venstre og De Konservative kritiserer aftalen skarpt, fordi det bliver dyrere at være dansk forbruger.

En dåseøl vil stadig være mindst halvanden krone billigere i grænsehandlen end i Danmark, mens en hel ramme øl vil være mindst 35 kroner billigere.

Handler man ofte i Tyskland, kan man vælge dåser med tysk pant og få hele panten retur i Tyskland.

Regeringen regner med, at den nødvendige udbygning af det dansk retursystem vil kunne være på plads i 2018, og først derfra bliver dåsepanten indført.