Klaus & Kandidaterne

Danmarksdemokraterne: Hvem betaler prisen for Inger-effekten?

Danmarksdemokraterne har tabt momentum i meningsmålingerne. Men partiet står stadig så stærkt, at det vil gøre ondt på de andre partier i landsdelen.

Inger Støjberg holder løsladelsesfest efter 60 dage med fodlænke.
Inger Støjberg holder løsladelsesfest efter 60 dage med fodlænke.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Forsommersolen stod højt på himlen over Visborggaard Slot nær Hadsund. På vej op mod slottet stod folk i kø. Inde i slotsparken samlede der sig efter B.T.s skøn mindst 2000 mennesker.

Det var den 26. maj. Inger Støjberg holdt løsladelsesfest, fordi hun var færdig med at afsone sine 60 dage med fodlænke efter en dom i Rigsretten. 

Løsladelsesfesten var hendes comeback til dansk politik - hvis hun da nogen sinde havde været væk.

En måned senere stiftede hun Danmarksdemokraterne. I de bedste målinger har partiet været over ti procent af stemmerne, nu er niveauet nærmere syv procent. 

I alle tilfælde er det nok til, at der skal findes et eller mere sandsynligt to folketingsmedlemmer i både Vestjyllands og Nordjyllands storkredse.

Normalt er der en vis erfaring for, hvor et parti står stærkt og dermed hvilken rækkefølge, kandidaterne bliver valgt i rundt i landet. Men Danmarksdemokraterne har ikke været på stemmesedlen før, så der er ingen erfaringer at tage bestik af. 

Men partiets spidskandidat i Vestjylland, Dennis Flydtkjær, har et bud.

- Jeg tror, det bliver nemmere at få stemmer her i landsdelen, fordi Inger har været stillet op her. Det er jo ikke på grund af mig. Det er Inger-effekten, siger han.

Partiformand Inger Støjberg var folketingsmedlem for Venstre først på Mors og siden i Skivekredsen, og denne gang stiller hun op i Nordjyllands Storkreds. 

Hvis Danmarksdemokraterne får syv procent på landsplan, som meningsmålingerne spår, vil resultatet formentlig blive bedre her. En Epinion-måling for Danmarks Radio har vist 13 procent i Nordjyllands Storkreds og 15 procent i Vestjylland.

- Det er Inger, der trækker her. Når hun kommer rundt i valgkampen, er det som en rockstjerne, der kommer ud af en bus, siger Dennis Flydtkjær.

Flest stemmer fra Venstre og DF

Hvis Danmarksdemokraterne her i landsdelen skal have ti procent eller mere, så vil det formentlig gå ud over især Venstre og Dansk Folkeparti.

Tidligt i valgkampen viste en meningsmåling i Nordjyske, at 31 procent af Danmarksdemokraternes vælgere stemte på Dansk Folkeparti ved sidste valg, mens 35 procent havde stemt på Venstre.

Sådan oplever Dennis Flydtkjær det også.

- En tredjedel af vores folketingskandidater er fra DF, en tredjedel er fra Venstre og en tredjedel kommer andre steder fra. Sådan bliver det nok også med vælgerne, siger han.

Hvem skal med Støjberg i Folketinget?

Inger Støjberg er selv folketingskandidat i Nordjyllands Storkreds og er selvskrevet til partiets første mandat i storkredsen. 

Et godt bud på mandat nummer to er Lise Bech, der er siddende folketingsmedlem, valgt for Dansk Folkeparti i Thisted-kredsen. 

Kommer der et tredje nordjysk mandat, er det her fra landsdelen værd at holde øje med Kristian Bøgsted fra No. Han har siddet i byrådet for Dansk Folkeparti i Ringkøbing-Skjern og har et godt efternavn i Nordjylland, hvor hans far, Bent Bøgsted, har siddet i Folketinget siden 2001.

I Vestjylland er Dennis Flydtkjær også skiftet fra Dansk Folkeparti til Danmarksdemokraterne. Han er siddende folketingsmedlem og partiets spidskandidat og har traditionelt godt fat i vælgerne fra Herning og vestover.

Det efterlader Morten Vehl Revsbeck med gode chancer for at tage stemmer i den østlige del af storkredsen, hvor han - som den eneste af partiets kandidater i Vestjylland - selv bor. 

Morten Vehl Revsbeck var lokalformand for Venstre i Silkeborg, indtil han blev folketingskandidat for Danmarksdemokraterne.

Her kan du se programmet 'Klaus & Kandidaterne' med kandidater fra Danmarksdemokraterne.