Chikane af elever skal stoppes: - Vi er gået sammen for at sende et signal

DI Midt Vest og FH Vestjylland vil fremover stå skulder ved skulder for at stoppe chikane af elever og lærlinge.

20210811-125631-5-5805x3870ma
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hver syvende elev på erhvervsskolerne oplever uønsket seksuel opmærksomhed, og for de kvindelige elever under 17 år er problemet gældende for hver fjerde. 

Det skriver DI Midt Vest og FH Vestjylland i en pressemeddelelse.

Derfor går de to organisationer nu sammen om at arbejde målrettet for at skabe en kulturændring, for alle har ret til et chikanefrit arbejds- og uddannelsesmiljø, mener formand for FH Vestjylland, Lars Møller Pedersen.

- Det er enormt vigtigt, fordi det kan skabe dybe spor i de unge elever helt ud i fremtiden. Vi har brug for, at vi som samfund gør noget, så vi kan få ændret kulturen generelt, siger han.

Det fælles initiativ kommer efter, der i den seneste tid har været flere fortællinger om seksuel chikane i blandt andet byggebranchen. 

Fagbladet 3F har blandt andet skrevet om 17-årige Sofie, der blev kaldt for kælling og sæk, mens hun var tømrerlærling hos et firma i Holstebro. 

Hendes kolleger havde også lavet bollebevægelser bag hende, mens de talte om, at hun skulle “sutte pik”.

Ved et andet tømrerfirma i Bording blev 19-årig Thomas bedt om at gramse på sin chef og give ham “en guffer”, skriver Fagbladet 3F.

DI og FH vil inspirere med det gode eksempel 

Det er sager som dem, DI Midt Vest og FH Vestjylland vil tage med til bordet, når de skal  mødes for at skabe nye initiativer og tiltag for branchen. 

Her vil organisationerne blandt andet rette blikket mod de gode eksempler i branchen og forsøge at skabe dialog og inspirere andre til at indføre samme tiltag for at komme chikane til livs. 

- Vi skal sætte os sammen og finde ud af, hvordan vi griber det an. Vi skal have de mange gode eksempler på steder uden chikane bragt frem i lyset, og vi tror på, at det kan lade sig gøre, hvis der kommer fokus på det, siger Lars Møller Pedersen. 

Interesseorganisationer for arbejdsgivere og arbejdstagere arbejder normalt ikke sammen på denne måde, men det er der behov for, hvis man vil ændre arbejdskulturen, siger formand for DI Midt Vest, Bo Knudsen. 

- Vi ser alvorligt på chikane på arbejdspladsen. Vi er gået sammen for at sende et signal og komme stærkere ud med vores tiltag og budskaber. Det gode ved Danmark er, at selvom man er uenige, så kan man godt nå til enighed, når det gælder emner som det her, siger han.

Og selvom en kulturændring ikke kommer over natten, så tror Bo Knudsen og Lars Møller Pedersen på, at det her et et skridt i den rigtige retning.

- Jeg er født optimist, siger Bo Knudsen. 

- Det kræver vedvarende fokus og målrettet kommunikation Det skal italesættes igen og igen, og det er ikke nok, at emnet bare popper op engang i mellem, siger Lars Møller Pedersen.