Avlere kæmper fortsat med minksygdom

Selv om smittekilden til plasmacytose er fundet, fortsætter sygdommen med at bryde ud.

Minkskind, ørnhøj

Smittekilden til den frygtede minksygdom plasmacytose er fundet i det nordvestjyske område.  Alligevel  fortsætter sygdommen med at bryde ud. Dermed skal endnu flere avlere i gang med at slå de dyr ned, der er hjørnestenen i pels-produktionen.
        
Flere end 7000 mink på en ejendom ved Ørnhøj er nu slået ned og dermed er der vinket farvel til 28 års avlsarbejde.

- Vi synes jo, det er et livsværk, fordi vi har arbejdet med det i så mange år og har gået og koncentreret os om at lave nogle gode mink. Vi synes faktisk, vi er kommet rigtig langt med det, så derfor er det vemodigt at stå her og se, at sådan nogle skind kan vi ikke lave igen til næste år, siger minkavler Kent Troldtoft Pedersen fra Ørnhøj.

120 minkfarme er indtil videre ramt af sygdommen. Lige nu afventer 50 avlere svar på de blodprøver, der viser om også deres dyr skal slås ned.

- Der må vi forvente, at nogle også falder. Vi håber og satser selvfølgelig på, at det bliver et fåtal, siger Kevin Andreassen, formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening.

Minkavlens fremtid

Dansk mink er efterspurgt i hele verden, og der vil gå flere år inden produktionen igen er på omgangshøjde.

- Vi vil se en tilbagegang i formentlig størrelse og kvalitet et år eller to frem, og så er jeg sikker på, vi vil begynde at se, at vi kommer tilbage igen, siger Kevin Andreassen.  

Ekstraregningen på 1,2 millioner kroner har også sat tankerne om fremtiden for minkavl i gang.

- Når man bliver ramt af sådan en sygdom i sin besætning, så tænker man selvfølgelig på, om man har energi til at blive ved, siger Kent Troldtoft Pedersen.

Trods de mange spekulationer er minkavleren fra Ørnhøj klar til at starte helt forfra.