Arbejdsstyrken bliver mindre i fremtiden: Vestjyske kommuner er hårdest ramt

En analyse om arbejdskraft viser, at særligt Vestjylland har færre hænder til at udføre arbejde i fremtiden. Kun én kommune klarer sig godt - endda som kommune nr. 1 på listen.

Der bliver gradvist færre på arbejdsmarkedet i Vestjylland.
Der bliver gradvist færre på arbejdsmarkedet i Vestjylland.
Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Manglen på arbejdskraft vil i fremtiden blive værre i de fleste kommuner, men især i Vestjylland kommer erhvervslivet til at mangle hænder. 

Det er konklusionen på en ny analyse fra Dansk Erhverv, som er lavet på baggrund af Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning. 

I 74 ud af 98 kommuner bliver den demografiske udvikling tilsyneladende et problem for erhvervslivet, og i alle - på nær én - midt- og vestjysk kommune går det ned ad bakke. 

Vestjyske kommuner ligger i bund

De midt- og vestjyske kommuner fylder godt ud i bunden af listen og står dermed overfor en negativ vækst i arbejdsdygtige folk. 

Tre af kommunerne, Skive, Struer og Lemvig er blandt de 10 kommuner, som frem til 2040 kommer til at miste flest mennesker i den arbejdsdygtige alder, hvis analysen holder stik.

Lemvig er den kommune, som står til at blive hårdest ramt. Her forsvinder hver femte fra arbejdsmarkedet i løbet af 18 år. 

I Skive Kommune kan borgmesteren forvente at antallet af borgere i den arbejdsdygtige alder falder med 17 procent frem mod 2040, og for borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) er det ingen nyhed. 

Men det er en prognose, han håber, ikke bliver til virkelighed.

- Lige nu betyder det, at vi har en utrolig lav ledighed, hvilket er positivt, men på længere sigt er det jo frygten for, at vi ikke kan skabe den nødvendige arbejdskraft, og det er derfor, vi sætter ind med en række af initiativer, så vi kan hjælpe virksomhederne med at rekruttere arbejdskraft, fortæller han.

Arbejder på sagen

Initiativerne drejer sig om at gøre opmærksom på virksomhederne i Skive. For eksempel ved at få flere studerende til at komme i praktik i byen eller få dem til at samarbejde med en virksomhed om et studieprojekt. 

- Vi får gode tilbagemeldinger både på vores jobfestival, men især omkring praktikindsatsen, siger borgmesteren. 

Prognosen er kun en prognose, men selvom det ikke nødvendigvis betyder, at Skive får store problemer med manglende arbejdskraft, så har det stor betydning, at de arbejdsdygtige bosætter sig i kommunen, siger Peder Christian Kirkegaard (V). 

- På den lange bane har virksomhederne også en interesse i, at medarbejderne bor i nærheden, så de ikke overvejer at skifte job, mens de pendler frem og tilbage mellem job og hjem. Så udfordringen er todelt i rekruttering af arbejdskraft og bosætning, men det hænger også sammen, siger han og tilføjer, at det ikke er en udfordring, som klares med et fingerknips. 

- Jeg ser det her som en opgave, som ligger foran os de næste mange år også.

Silkeborg er i top

En enkelt midtjysk kommune skiller sig positivt ud. 

I Silkeborg Kommune vil arbejdsstyrken vokse med 7100 borgere. Det er en stigning på 12 procent, og kommunen er dermed det sted i landet, der ser ud til at opnå den største procentvise vækst frem til 2040. 

Andre byer, som ligger i toppen af listen, er østjyske byer som Horsens, Skanderborg og Aarhus. 

Se hele listen her: