Ambulancer rykker langsommere ud: - Hvis ikke der er andre muligheder, så skal vi bruge nogle flere penge

Mange udrykninger har været med til at forlænge responstiden for ambulancer i Region Midtjylland. Derfor undersøger regionens hospitalsudvalg nu, om de kan få antallet af akutte kørsler til at falde, eller om de er nødt til at skaffe flere ambulancer.

4:24
Ib Bjerregaard er næstformand i Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, og han er ikke tilfreds med, at responstiderne er blevet længere.
Foto: Mikkel Eskelund

Det går den gale vej, når ambulancerne skal finde vej til folk i nød i Region Midtjylland. I første halvdel af 2021 har det samlet set taget længere tid for ambulancerne at nå frem sammenlignet med samme periode i 2020.

I de store byer Herning, Holstebro, Viborg og Skive når omkring 90 procent af alle udrykningen frem til de akutte situationer i løbet af 10 minutter. Til gengæld ser det sort ud for folk i Møldrup, på Thyholm og i Haderup, hvor kun én ud af 25 ambulancer eller færre når frem på den samme tid.

Kan du ikke se kortet, så tryk her.

I Haderup har borgerne lavet et akuthold, inden ambulancen når frem. En af dem, der har meldt sig til den ordning, er Svend Aage Nielsen. Han har en hjertestarter hængende på sit hus, og han har mærket de lange responstider.

- Mere end 20 minutter har vi dog aldrig oplevet, siger han.

Men det er også slemt nok, at kun fire procent når frem inden for 10 minutter. Det mener medlem af byens borgerforening Lisbet Dam Kjær.

- Jeg synes, det er meget foruroligende for byens borgere, at der er så lang responstid herud til. Men selvfølgelig det tager jo 25 minutter cirka at køre til storbyerne herfra, men de måtte gerne komme lidt hurtigere frem, siger hun.

Færre udrykninger eller flere ambulancer

Ifølge direktøren for Præhospitalet i Region Midtjylland er de længere responstider ikke et tegn på, at beredskabet er blevet ringere. Forklaringen findes i stedet blandt antallet af udrykninger.

- Vi har haft helt utroligt travlt i første halvår af 2021. Der er virkelig mange, der har rekvireret ambulancer af forskellige grunde, og det gør jo, at når man har et fast antal ambulancer, så bliver der lidt længere responstid, siger direktør Henning Voss.

Regionens hospitalsudvalg er nu gået i gang med at undersøge, hvad der skal til, for at tiden, fra et nødopkald til ambulancen er fremme, igen bliver kortere.

- Vi har jo et servicemål, og det kniber lidt med at leve op til det, og derfor ser vi også på det i øjeblikket, siger Ib Bjerregaard (V), der er udvalgets næstformand.

Hospitalsudvalget kigger primært nærmere på to områder, der kan være med til at sætte farten op. Det ene er færre udrykninger, det andet er flere ambulancer.

- Vi vil allerførst finde ud af, hvorfor der er så mange flere udrykninger. Hvis der noget med, hvordan vi visiterer, som er ændret under corona, så skal vi have afdækket det først. Og hvis ikke der er andre muligheder, så skal vi bruge nogle flere penge, siger næstformanden.