Aftale sikrer 888 millioner til mangfoldighed i naturen

Der kommer yderligere 13 naturnationalparker og mere urørt skov, efter at partier har landet aftale.

Finansminister Nicolai Wammen (S), Miljøminister Lea Wermelin (S) og repræsentanter fra forligspartierne præsenterer Naturaftale om biodiversitet i Bibliotekshaven på Christiansborg fredag den 4. december 2020.
Finansminister Nicolai Wammen (S), Miljøminister Lea Wermelin (S) og repræsentanter fra forligspartierne præsenterer Naturaftale om biodiversitet i Bibliotekshaven på Christiansborg fredag den 4. december 2020.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Skønsmæssigt yderligere 13 naturnationalparker er en del af den politiske aftale, som regeringen fredag har indgået med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen sikrer samlet 888 millioner kroner i 2021-2024, som skal bruges til at forbedre biodiversiteten i Danmark, meddeler Miljø- og Fødevareministerie på sin hjemmeside.

- Det har længe været et ønske for regeringen – og ikke mindst for mange danskere – at naturen skulle have en hjælpende hånd, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

- Derfor er jeg glad for, at vi som en del af forhandlingerne om en grøn genstart er blevet enige om nye danske nationalparker og store områder med urørt skov.

- Det er et vigtig skridt for at bringe vores natur på fode igen, siger han.

Aftalen er en del af finansloven for næste år.

Det siger aftaleparterne

Zenia Stampe, Radikale Venstre:

- Nu bygger vi Noahs ark for Danmarks truede dyr og planter. Gennem årtier er den danske natur blevet mere og mere klemt, så der næsten ikke er plads til de mange arter, vi har i vores land. På længere sigt skal naturen fylde meget mere. Men lige nu skaber vi øer i hele Danmark, hvor unikke dyr og planter kan overleve og trives. Senere kan de sprede sig. På den måde kan vi give vores rige danske natur videre til fremtidige generationer. Jeg er så lykkelig over, at den her uendeligt vigtige aftale er kommet på plads.

Pia Olsen Dyhr, SF:

- Vi viser nu, at der er kommet et nyt flertal til, som ikke ser en korn- eller rapsmark som natur, som ikke giver landbruget forrang eller bladrer videre, når endnu en rapport viser, at haren, sanglærken og agerhønen er ved at forsvinde fra det danske landskab. Nu giver vi naturen plads og dyrene deres levested tilbage. Næste skridt bliver en grundig lovgennemgang på naturområdet, så vi forhåbentligt kan få en lov til naturen med klimaloven som forbillede.

Mai Villadsen, Enhedslisten:

- Dagens aftale gør mig simpelthen så stolt. I årevis har naturen i Danmark været svigtet. Nu giver vi den endelige mere plads. Det er virkelig på tide. Naturnationalparker og urørt skov er nøgleløsninger, men jeg er også særligt glad for et lille men betydningsfuldt og afgørende resultat. I Enhedslisten har vi i årevis arbejdet for at få et biodiversitetsråd i Danmark. Det skal være naturens vagthund, og sikre at naturen bliver prioriteret på Christiansborg i fremtiden. Det er jeg uendeligt stolt over endelig er lykkedes.

Torsten Gejl, Alternativet:

- Aftalen er en vigtig milepæl i indsatsen mod naturkrisen. Med mere urørt skov og flere naturnationalparker kan der sikres flere levesteder og mere plads til vores trængte natur.

Mette Gjerskov, Socialdemokratiet:

- Denne aftale er i den grad med til at skabe fornyet håb for vores natur. Med aftalen sikrer vi meget mere af den vilde natur, som i alt for mange år har været i underskud herhjemme. Det er godt nyt for dyr og planter og for alle os, som kan se frem til at gå på opdagelse i en mangfoldig natur.