90 kommuner har i dag flere job end før coronakrisen

Analyse viser, at lokale erhverv har haft stor betydning for kommuners jobudvikling under corona.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Den danske beskæftigelse er under corona gået fra at falde til at stige stort, så der i dag er rekordmange danskere i job.

På tværs af landets 98 kommuner er der betydelig forskel på, hvor antallet af job er vokset i forhold til før corona. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv.

Ud af de 98 kommuner er det 90, der i dag har flere job end i fjerde kvartal 2019. Det var seneste hele kvartal, før corona kom og lukkede Danmark.

Målt i procent topper Ringsted og Brøndby listen over kommuner, hvor der er kommet flest job til. I begge kommuner er antallet af job steget ni procent.

En forklaring kan være, at supermarkedsgiganten Dagrofa har hovedkontor og logistikcenter i Ringsted, mens onlinesupermarkedet Nemlig.com har hovedkontor i Brøndby.

Begge virksomheder har haft ansat mange nye medarbejdere i Ringsted og Brøndby siden coronakrisen.

Der er dog også otte kommuner, der i dag fortsat har færre job end før corona. Værst står det til i Tårnby, hvor kommunen har 18 procent færre job end før coronakrisen.

Den store tilbagegang kan forklares med Københavns Lufthavn, der ligger i kommunen. Både lufthavnen og virksomheder omkring lufthavnen har i stor stil måttet sige farvel til medarbejdere under corona.

Det hører med, at Københavns Lufthavn er ved at ansætte medarbejdere igen og forventer at have fuld bemanding op til den travle sommerferie.

Det generelle jobopsving siden fjerde kvartal 2019 betyder, at der er kommet 115.000 flere lønmodtagerjob herhjemme. Det er en fremgang på 4,1 procent.

Med fremgangen har beskæftigelsen nået et rekordhøjt niveau. Samtidig er ledigheden på nogle af de laveste niveauer nogensinde.

Selv om udviklingen er positiv for lønmodtagerne, så er den ikke nødvendigvis positivt for virksomhederne, der har sværere ved at finde ledig arbejdskraft.

- Rundt omkring er der rigtig mange virksomheder, der har svært ved at rekruttere arbejdskraft. Så desværre må de sige nej til kunder, når de møder op i forretningen, siger Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv.

- Det er selvfølgelig brandærgerligt efter en coronakrise, hvor virksomhederne havde svært ved at få ordrer ind, at de nu står og skal sige nej til ordrer, siger han.

Til at løse problemet foreslår Dansk Erhverv at forbedre mulighederne for at rekruttere arbejdskraft fra lande udenfor EU.

Dansk Erhverv mener også, at den offentlige beskæftigelse bør nedbringes til niveauet fra før coronakrisen.

- Det er to effektive tiltag, der hurtigt vil komme til gavn for de danske virksomheder, siger Kristian Skriver.

/ritzau/

2:56
Ledigheden er historisk lav for tiden i landsdelen, og selvom det jo kan lyde som noget positivt, så betyder det samtidig, at mange virksomheder står og mangler medarbejdere. Det går udover efteruddannelserne.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST